Caiet de insemnari

februarie 2, 2014

Non-fictiuni pe care le-am citit

Mi-au cazut in mana cateva non-fictiuni in ultima vreme si, pentru ca nu gasesc apetit pentru a le dedica fiecareia cate un articol, le-am adus laolalta sa vi le prezint:

non fictiuni1

Screw It, Let’s Do It – invataminte despre viata si afaceri de la un guru foarte la moda in prezent, Richards Branson, despre care, spre rusinea mea, habar n-aveam pana acum un an. Lectiile sale de viata sunt bune, deloc memorabile si scrise sec. Prea sec, prea pentru publicul larg.

non fictiuni2

Blink – Malcom Gladwell uimeste si pacatuieste prin aceleasi trasaturi ale scriiturii. Cartea sa exploreaza ideea ca luarea deciziilor si gandirea, per ansamblu, au si o latura intuitiva, inconstienta, dar la fel de demna de luat in seama precum cea rationala, constienta. Gladwell ingramadeste exemple din diverse domenii, in ceea ce ma priveste unele relevante, altele mai putin. Introducerea in chestiune este extraordinara si singura ar putea constitui un motiv pentru a lectura aceasta lucrare, insa, cu putin spirit de selectie, se mai pot gasi si altele.

non fictiuni3

The Consolations of Philosophy – e la moda sa iei filosofia, aia arida pe care o invatam intr-a 12-a, si sa o aplici la tumultoasa lume contemporana. Alain de Botton se raliaza acestei tendinte cu stil si eruditie si ne poarta prin operele a sase mari ganditori, cu scopul de a ne alina diverse nemultumiri referitoare la amor, finante sau inadaptare. Ca si in cazul lui Malcom Gladwell, unele capitole functioneaza mai bine decat altele (de exemplu, capitolul despre dragoste nu m-a consolat deloc, desi m-am mai cultivat un pic in privinta lui Schopenhauer), dar acelea care o fac genereaza, intr-adevar, niste procese mentale foarte utile: ai naibii Socrate, Epicur si stoicii, chiar mai au lucruri sa ne invete dupa mii de ani.

3 comentarii »

  1. „Among the Thugs” mie mi-a placut enorm ca non-fictiune. Si se incadreaza si in subiectul de carti din lumea sporturilor, ca tot ziceai mai demult ca nu vezi ce s-ar putea scrie 😛

    Comentariu de Dragos Geornoiu — februarie 10, 2014 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde

  2. S-a notat :).

    Comentariu de Iulian Fira — februarie 10, 2014 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde

  3. […] de lectura anterioara, am adancit incursiunea in noua moda a filosofiei antice adaptata nevoilor contemporane si le-am […]

    Pingback de Continuam pe calea Sofiei | Caiet de insemnari — februarie 18, 2014 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: