Caiet de insemnari

octombrie 28, 2013

Educatie Mortal Kombat

Miracle Worker1Hellen Keller a fost o persoana deosebita si subiectul unei povesti aproape de necrezut. A fost oarba si surda, dar, dupa ce ajunsese la pubertate intr-o stare de semi-salbaticie, a reusit sa invinga intunericul si sa comunice, nu doar cu parintii, ci si cu restul lumii. Miracolul nu s-a produs de la sine, ci impins de o alta persoana deosebita, Anne Sullivan, o profesoara cu o incapatanare aproape maladiva.

Interactiunea dintre cele doua se constituie in subiectul filmului The Miracle Worker, pe care il pot caracteriza succint drept o drama profund umana, dar in care nimic nu este natural. Totul este exagerat intr-un mod pozitiv, familia si personajele inconjuratoare au o stridenta vadita, in a vorbi si a se comporta, ca si cum totul ar fi receptat prin filtrul unei persoane care trebuie sa se concentreze mai apasat, ca sa auda si sa vada.

O alegere regizorala inspirata din partea lui Arthur Penn, deoarece protagonistele Patty Duke (Hellen Keller) si Anne Bancroft (Anne Sullivan) isi vad interpretarilor si mai accentuate, nu in sensul realismul, cat al incarcaturii cathartice.

Aveam informatii vagi despre acest caz miraculos, dar eram foarte curios cum de o persoana vaduvita de doua simturi vitale a putut fi integrata in lumea inconjuratoare. Filmul mi-a satisfacut curiozitate, dar nu aceasta este cea mai importanta calitate a sa.

Miracle Worker2

Interactiunile dintre cele doua nu constituie centrul pelicului, sunt pelicula insasi. Sunt violente, dar e o altfel de violenta. Nu e stupida, nu e sangeroasa, nu e inutila. E inaltatoare, pentru ca nu au ca scop durerea, ci invatarea. Una dintre aceste scene (care se invarte in jurul unei simple linguri) se detaseaza prin lungime, prin performatele fizice ale actritelor si prin virtuozitatea cameramanului. Indraznesc sa spun ca bataia din Bad Day at Black Rock si-a gasit aici rivala in materie de grandoare.

Pe langa deliciile trepidante ale Mortal Kombat-ului dintre Anne Bancroft si Patty Duke (ambele castigatoare de Oscar pentru interpretare), ca unuia care activeaza in domeniul educatiei, The Miracle Worker mi-a revelat un important precept al acestei activitati: un profesor bun nu este un parinte.

Miracle Worker3

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: