Caiet de insemnari

august 30, 2013

O mare incurcatura

platon-republicaNa, ca mi s-a infundat. N-am pe unde scoate camasa. Am scris despre carti mai noi sau mai vechi, mai cunoscute sau mai putin cunoscute, despre marketing, despre simboluri, despre istorie. Intr-un fel sau altul, m-am descurcat in datul cu parerea.

Dar ce ma fac acum, cand am de comentat despre Republica de Platon? Ce as putea sa adaug despre o lucrare atat de influenta in istoria omenirii, asupra careia s-au aplecat alde Hegel sau Bertrand Russell?

Asa imi trebuie, daca mi-am ascultat pardalnica de curiozitate si le-am cerut amicilor de la libraria online Libris taman acest monument.

Aha, uite ceva de care sa ma leg. Republica prezinta o asa mare fascinatie, nu numai multumita densitatii ideilor, ci si a longevitatii. De ce nu impresioneaza Palatul Parlamentului a.k.a. Casa Poporului la fel ca Sarmizegetusa? Pentru ca aceasta din urma a vazut cum veacuri intregi s-au nascut si au murit, iar aceasta calitate atrage admiratia din partea acestor fiinte trecatoare care sunt oamenii.

Idei despre cum s-ar conduce mai bine o societate auzim tot timpul, in zilele noastre cu precadere de la asa-zisii politicieni in cadrul reprezentatiilor de filosofat in dodii numit talk-show-uri. Socotind ca i-ar asculta cineva, cat din ce profereaza ramane drept memorabil in mentalul colectiv?

Republica lui Platon, insa, este obiect de studiu de 2500 de ani si simplul gand ca acum atat amar de timp cineva a ridicat intrebari care starnesc reflectii si astazi da acestei lucrari puterea de atractie a unui monument pe care toti se inghesuie sa-l vada.

Sa facem un exercitiu de imaginatie. Sa zicem ca ar disparea dintr-o data toate realizarile materiale, de orice fel, ale civilizatiilor de mult apuse. Ce ar mai folosi grecii pe post de carlig in promovare, daca nu ar mai avea Parthenonul?

Pun ramasag 1 la 3 ca ar fi o campanie ca aia cu Hagi, Nastase si Nadia, numai ca ar fi cu Republica lui Platon, Etica nicomahica a lui Aristotel si Antigona lui Sofocle.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru ca am citit Republica de Platon.

3 comentarii »

  1. […] de curiozitate si, dupa ce mi-am muncit neuronii cu un reper la culturii universale – Republica de Platon – m-am gandit sa merg si mai departe in timp si spatiu, cerandu-le prietenilor de […]

    Pingback de Grandiosul greu accesibil | Caiet de insemnari — octombrie 24, 2013 @ 13:43 +00:00oct. | Răspunde

  2. […] n-au reusit Republica de Platon sau Bhagavad-Gita a reusit Jocul cu margele de sticla de Herman […]

    Pingback de Prea tanar pentru o carte | Caiet de insemnari — decembrie 15, 2013 @ 13:43 +00:00dec. | Răspunde

  3. […] inteleciunea anticilor. Aceasta nu este prima incercare, mi-am mai intins limitele intelectului cu Republica lui Platon si Baghavad-Gita, de care m-am apropiat cu sfiala, coplesit un pic de aura care le […]

    Pingback de Intelepciune de la mama ei | Caiet de insemnari — februarie 27, 2014 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: