Caiet de insemnari

august 1, 2013

Ravnit si prigonit de toti

Ierusalim_MontefioreIstoria unui oras este un demers interesant, dar are si potential sa fie foarte seaca. E ca si cum ai taia o felie din istorie si ai servi-o separat. Nu e o prejudecata, e o idee care mi s-a cristalizat citind monografii ale unor orase care variaza de la Paris la Calafat.

Despre Ierusalimul descris de Simon Sebag Montefiore, insa, am fost nevoit sa accept ca o urbe poate genera o carte cel putin captivanta, care te face sa ii ignori cu desavarsire dimensiunile (peste 500 de pagini). Ce-i drept, beneficiaza de niste circumstante foarte favorabile.

Ierusalimul este un oras pe care si-l disputa, chiar si la nivel spiritual, trei mari religii, dainuie de mii de ani in ciuda unor vicisitudini care ar fi spulberat orice univers urban mai putin trainic si a gazduit atatea civilizatii, incat ii putem spune creuzet al lumii fara riscul de a gresi prea mult.

Al doilea atu este autorul si munca titanica la care s-a inhamat. Istoria Ierusalimului este, cel putin cronologic, echivalenta cu insasi istoria omenirii. Montefiore o ia din epoci biblice, ajunge la antichitate, trece prin cruciade si tine ritmul fara abateri sau inconsistente pana dupa Razboiul de sase zile, adica pana acum vreo 30 si ceva de ani. Ati putea spune ca s-au mai vazut sinteze, dar tocmai aici e frumusetea.

Cartea sa nu este o sinteza, este un compendiu fluid si coerent, ce ofera detalii care pot surprinde chiar si pe un om bine pregatit in domeniu, plaseaza Ierusalimul in contexte mai largi, creioneaza spumos, dar fara menajamente, personaje si mentalitati.

Cel mai remarcabil este ca, in conditiile in care Ierusalimul joaca un rol de seama in trei mari religii, Montefiore se tine departe de orice partizanat dogmatic, concentrandu-se pe ce si-a propus, o istorie a Ierusalimului insusi, in care s-au perindat profeti ebraici, Iisus sau Mahomed. Exact ca in Cantecul Nibelungilor, o atare echidistanta nu i-ar atrage simpatia nimanui, dimpotriva, s-ar putea gasi vreun membru al uneia dintre cele trei religii care sa simta ofensat ca a sa nu a beneficiat de importanta cuvenita.

Impotriva acestor habotnici se vor ridica aceia, despre care sper ca reprezinta majoritatea, care, ca si mine, apreciaza o lucrare documentata, accesibila si atractiva despre un subiect amplu si delicat.

P.S. Multumesc celor de la libraria online Libris pentru istoria unui oras care exista si pe pamant si in cer.

2 comentarii »

  1. Nu stiu cat de mult m-ar atrage o carte despre… despre un oras, insa poate intr-o zi o sa incerc si eu astfel de lecturi, pana atunci am multe, multe altele pe lista 🙂

    Comentariu de Dragos Geornoiu — august 3, 2013 @ 13:43 +00:00aug. | Răspunde

  2. […] de lectura anterioara, cea despre Ierusalim, m-am hotarat sa ma cufund un pic mai mult in studiul acelei perioade in care acest oras n-a fost […]

    Pingback de Tot ce voiai sa stii despre cruciade si iti era frica sa intrebi | Caiet de insemnari — august 19, 2013 @ 13:43 +00:00aug. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: