Caiet de insemnari

aprilie 6, 2013

De ce sa citim?

Prietenii de la Libris, librarie online, dar si foarte reala, mai accesibila fizic celor din Brasov (restul omenirii are la dispozitie oferta de carti online) m-au provocat sa gasesc 10 motive pentru care lumea merita sa citeasca. Cu modestia-mi proverbiala declar ca le-am gasit si ca nu mi-a luat mai mult de 2 minute la fiecare. Iata-le:

1. La inceput a fost Cuvantul. E posibil sa nu va placa fraza asta, sa nu aderati la sistemul pe care se sprijina, dar e de necontestat ca unii isi fundamenteaza astfel credinta. In ultima instanta, a citi inseamna a cinsti una dintre cele mai importante inventii ale omenirii: alfabetul si cuvantul scris.

2. Cititul te face BMF (cei care nu stiu ce reprezinta BMF sunt invitati sa vizioneze de urgenta Pulp Fiction). Un exemplu rapid de BMF generat de citit. In The Rock, regizat de Michael Bay, cu Nicolas Cage si Sean Connery, agentii FBI se duc sa-l scoata dintr-o inchisoare pe singurul om care a evadat vreodata din Alcatraz. Cadru scurt cu o usa de grilaj care isi arunca umbra asupra urmatorului cadru – coperte de Sun Tzu, Shakespeare et comp. Adaugati la asta prezenta scenica a unui Sean Connery batran, dar in forma, cu vocea-i unica, si aveti un BMF.

3. Orson Welles spunea: in avion nu exista decat doua senzatii – plictiseala sau teroarea. De a doua am fost ferit, dar nu si de prima, pentru ca nu am avut nicio carte la mine, asa ca am citit materialele promotionale pana am invatat preturile la suveniruri mai bine decat stewardesele si instructiunile de salvare pana am simtit ca plesnesc.

4. Toata lumea vrea sa se dea mare. Pe Facebook, pe Twitter, pe strada, peste tot si in fel si chip. Cititul este un motiv de fala care este aproape scuzabil. Aproape.

5. Cititul previne dementa. Nu ma refer doar la afectiunea persoanelor mai in varsta, ci mai ales la cea a tinerilor. Poate ca dobitocul care a omorat doi oameni cu masina nu ar fi simtit atat impulsul hormonal de a apasa acceleratia, daca ar fi pus mana pe cate o carte si si-ar mai fi lasat intelectul ferfelita sa fie slefuit un pic. Cat de dureros este acest „poate” cand vorbim de o tragedie iremediabila!

6. Il voi cita pe Will Smith care spunea: Un barbat adevarat (varianta atenuata de BMF – n.n.) trebuie sa faca doua lucruri in viata – sa alerge si sa citeasca. Lasam deoparte discutia cu alergatul si ne concentram pe citit. Spunea Will Smith ca orice problema ai avea, undeva, candva, cineva a scris ceva despre asta. Cititul iti ofera intelegerea si compasiunea pe care uneori lumea ti le refuza.

7. Cititul duce spre introspectie, instrospectia duce catre eul interior, eul interior este cheia unei existente implinite. Master Yoda ar fi mandru de rationamentul asta: Right are you, my Bulgarian Padawan!

8. Omul cat traieste, invata. Mai ales intr-o lume exagerat de alerta, precum cea contemporana. Indiferent ce tehnici NLP folositi, ce metode audio-inductive va recomanda psihologul, procesul de invatare este indisolubil legat de citit. Iar disponibilitatea pentru invatare este precum musculatura – o dezvolti lucrand-o.

9. Cine citeste isi dezvolta vocabularul, gramatica, abilitatile de comunicare si atitudinea proactiva. Limbajul de lemn are beneficiile lui, nu-i asa?

10. La inceputurile Evului Mediu, carturarii cu pretentii de creativitate erau un fel de disidenti. Foarte bine vazuti erau, in schimb, cei care se pricepeau si apelau exclusiv la compilat ce scrisesera altii. Permiteti-mi, deci, sa ma prefac a trai in acea perioada istorica si sa reiau tot ce au spus atatia inaintea mea, ca acela care citeste nu traieste doar o viata, ci o mie. Si traind atatea, ajungi sa iubesti pe aceea care este reala si irepetabila.

Libris.ro

226 comentarii »

 1. Inteligent si motivational articol! Da-mi voie sa mai adaug un motiv. Seara, inainte de somn, mult mai odihnitoare este o carte, decat un film sau o emisiune de prost gust de la TV!

  Comentariu de Laurentiu Nica — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 2. De acord cu tine in privinta cartii vs. TV, dar uneori si o carte iti poate tulbura somnul, daca te cufunzi prea mult in ea.

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 3. Pentru mine cititul unei carti a fost si este o modalitate de introspectie, asa cum spuneai si tu. E adevarat ca selectandu-mi cartile dupa sufletul meu, mi+am limitat mult sfera lecturii, dar din punctul meu de vedere lectura este un intreg act pishic in care personajele nu raman doar niste nume pe file, ci ele prind viata si devin actori, iar intamplarile lor sunt scene dintr+un film sau piesa de teatru mentala in care regizorul sunt eu. Obligatoriu in 90% dintre carti parasesc scaunul regizorului si intru in scena in pielea personajului in care ma regasesc. Asa ca spun un mare DA cititului cartilor!

  Comentariu de sulfletfarapereche — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 4. Si vizavi de prevenirea dementei la tineri eu i-as cita si pe cei de la Sector 7: „CARTI dauneaza pozelor in oglinda, blugilor cu paiete, dezacordurilor, Cireasa de pe tort, si poate reduce violenta in familie, sex cu bunica sau petreceri cu manele”, iar la batranete poate ajungem si la introspectie interioara in loc sa ne ingramadim la pupat moaste.

  Comentariu de Olga — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 5. Adulmec scandalul in afirmatia ta de final, care imi place enorm, de altfel :P.

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 6. Scuze de pleonasm… inca mai citesc 🙂

  Comentariu de Olga — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 7. Eu am început să citesc stând pe căcat în veceul de blăni de la bunici. Mă stergeam la cur cu fiecare pagină pe care o citeam și mă cacam des. La veceu ajugeau caietele de școală și autorii canonici. Cărtile de Economie Politică si alte ceausesime era păstrare pe televizor si raft, la vedere ca tataiele meu longilin să arate lumii că iubeste colectivu’ și partidu’. Ar fi fost caz de pârnaie dacă tehnicianu’ veterinar ar fi venit să-t facă injectie la porci (unu-l creșteai pentru patrie) si îl rupea căcarea. Cum?! Să te ștergi cu moaca lu’ Ceaușilă la găoz?! Erai dus cu duba la Secu și beleai pula… Deci… Răspunsul meu e că am citit din cauza căcării. Căcatul m-a făcut să citesc. Așa am început și nu mai pot să mă opresc. Momentan, sunt constipat literar și SCRIU. Scriu pentru că lumea literară e de căcat.

  Comentariu de liviuandrei4 — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 8. Doamnelor si domnilor, Liviu Andreeeeeeiiiiii! Zis si Henry Miller de Caracal, al carui roman – Gayzer – e chiar de citit http://literaturadecutit.wordpress.com/about/

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 9. La început a fost Cuvântul! Și cuvântul e sfânt, pentru că fără el ce am mai fi noi? Dacă fiecare și-ar însuși câte un cuvânt din fiecare carte pe care măcar o răsfoiesc, lumea ar fi altfel și îmi place să cred că toți cei care se fălesc pe Facebook ar ști să pună o cratimă corect!
  Nu pot să nu mă amuz când aud de avion. Păi, măi Iulică, așa te-am învățat eu, mamă? E drept, singura ocupație în avion demnă de luat în seamă este cititul, asta dacă nu cumva oi fi având bagajul de mână plin de iPad-uri si alte tablete ticsite cu jocuri gen Jewels sau mai știu eu ce… nu se pune. Și da, îi înțeleg pe unii că atât îi duce capul, că a arăta că ai iPad e mai ochios decât dacă citești o carte într-un colț, dar deh!
  Cititul previne demența… nu știu dacă e total adevărat, cel puțin eu cred că o și poate provoca. Am auzit de cazuri în care mult citit de oareșce cărți, combinat cu ori traume din copilărie, ori traume mai recente, pot provoca anumite… comportări să le zicem. Rar, dar se întâmplă. Mintea umană e un mister pentru mulți.
  Ca să nu mă întind mai mult decât mă ține plapuma, ultimul punct e minunat! Oare cititul nu te învață să iubești, să fii sensibil? Pe mine m-a învățat pe când aveam 12-13 ani și am citit Marile Speranțe și La Răscruce de vânturi, ambele dintr-o răsuflare. Tot ce trebuie să faci e să fii selectiv, odată cu timpul vine și experiența, se dezvoltă și gusturile…
  Ah, și apropo de cititul în pat, sunt de acord! Oamenii de știință care au făcut studii în acest caz, spun că este recomandat ca înainte de culcare să petreci între 15-30 de minute citind o carte în pat. Te va relaxa, te va liniști, iar creierul nu va mi fi atât de activ ca după un film, să spunem, când încă ți se mai perindă imagini prin fața ochilor. Eu sunt pro!
  În concluzie, well done! 🙂

  Comentariu de Rada — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 10. Rada, visul oricarui blogger este sa primeasca un comentariu mai mare decat articolul in sine. Iti multumesc ca te-ai apropiat de acest ideal :).

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 11. M-ai facut sa zambesc si sa scanez netul pentru o noua carte pe gustul meu.
  Cand citesc cel mai mult imi place: cand ma atasez de personaje si povestea lor, cand se termina cartea si mi-e dor de personaje , cand aflu ca exista o alta carte cu acelasi personaj si pot sa-l reintalnesc, cand imi limitez portia de citit ca sa nu termin cartea prea repede astfel incat sa ma bucur de ea si a doua zi, cand ma face sa…gandesc, efectiv. Mintea mea lucreaza, gandeste, isi imagineaza diverse.
  E trist: televizor indobitoceste parca si cititul a intrat asa intr-un tablou al vremurilor de demult cand oamenii nu aveau ca preocupari decat cititul, comunicarea si alte mestesuguri. Iar acum cititul este….vintage si „de fala”, cum ai zis tu, dar oare cati se bucura cu adevarat de el?

  Comentariu de Irina — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 12. BMF cu o carte in maini= de 2 ori BMF. ai spus cam ce gandesc si eu despre problema spinoasa a lecturii.

  Comentariu de val — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 13. Putem sa inselam o viata singulara cu toate existentele pe care le intalnim in carti. Imaginatie, empatie si pagini, de atat e nevoie. Si da, ne mai slefuim un pic, invatam ca pe filosoful ala interesant nu il cheama tocmai N-i-c-e, ne exersam spiritul critic, gasim noi subiecte de conversatii, avem ocazia de a spune “cartea a fost mai buna” cand ne uitam la ecranizari. Si motive mai sunt, dar nu scriem o carte despre motivele pentru a citi o carte. Cel putin nu pe blogul tau 😛

  Comentariu de Anda — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 14. Cartile sunt prieteni reci, dar siguri. VICTOR HUGO

  Comentariu de Alin — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 15. Anda, da’ ce-are blogul meu? 😛

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • :)) pai atunci sa facem un roman pe blogul tau, zic! Dar nu in comentarii, ci in articole transformate in capitole 😛

   Comentariu de Anda — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

   • Anda, dar deja se scrie un roman aici :). Este romanul incredibilei diversitati umane, iar partea cea mai frumoasa este ca we’re just getting warmed up, ca sa parafrazez pe Pacino in discursul sau de BMF :).
    E la minutul 1:32 al videoclipului:

    Comentariu de Iulian Fira — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr.

   • Corintic parca era. Ce sa zic, ai grija cu drepturile de autor 😀

    Comentariu de Anda — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr.

 16. Mi-a plăcut articolul tău. Amuzant, dar foarte, foarte adevărat. Baftă!

  Comentariu de Sonia — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 17. Pentru ca ma relaxeaza si imi da posibilitatea sa evadez intr-o alta lume, pentru ca ma prinde subiectul, pentru ca ma simt bine sa descopar adevarul povestii printre cuvinte.Am o prietena careia, pur si simplu, ii place mirosul paginilor cartilor.

  Comentariu de Leia — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 18. P.S,Super articol:)!

  Comentariu de Leia — aprilie 6, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 19. Pentru mine o carte este un exercitiu pentru imaginatie. Imi place sa creez o imagine cu fiecare scena si fiecare personaj, sa fiu regizor pentru un film pe care pot sa il vad doar eu.

  Comentariu de Marian — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 20. Cred ca cititul te ajuta sa calatoresti acolo unde nu iti poti permite financiar si in perioada la care nu ai acces temporal.

  Comentariu de Anca Gabriela — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 21. Cititul ca cititul, dar in maxim 10 ani nu o sa mai scrie nimeni de mana, ci doar pe calculator.

  Comentariu de Marius Frik — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 22. Si o sa aiba asta vreo influenta asupra dorintei sau capacitatii oamenilor de a citi?

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 23. Mă bucur că aduci un argument în favoarea cititului şi nu a cărţilor în general (deşi sunt poate mai sănătoase pentru ochi :p). Atrag totuşi atenţia că cititul în sine este binecuvântare dar şi blestem, în funcţie de ce anume citeşti şi, mai important, ce alegi să crezi din ce citeşti. Poate mai important decât să citeşti este să pui la îndoială ce citeşti, să alegi cu grijă ce să crezi şi, cel mai important, să reflectezi asupra celor citite. Reflectând, găseşti o aplicaţie practică celor citite, îţi dai seama cine, din ce cauză şi cu ce scop a scris şi, nu în ultimul rând, poţi duce mai departe argumentul. Cititul nu ar trebui să înlocuiască gânditul ci să-l stimuleze. Chiar şi aşa, lumea e plină de intelectuali malefici sau nesăbuiţi. E discutabil cine e mai periculos: un ignorant cu bunăvoinţă sau un intelectual malefic… Eu, unul, prefer un înţelept neinstruit unui nesăbuit deştept. Cititul te ajută să eviţi să ajungi ignorant nesăbuit dar nu e destul ca să ajungi înţelept instruit. Merită, cred, ţinut minte 🙂

  Comentariu de Andrei — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 24. Drepturile sacre ale cititorului:
  1. Dreptul de a nu citi;
  2. Dreptul de a sari pagini;
  3. Dreptul de a nu termina cartea;
  4. Dreptul de a reciti;
  5. Dreptul de a citi orice;
  6. Dreptul la bovarism (maladie transmisibila prin citit);
  7. Dreptul de a citi oriunde;
  8. Dreptul de a rasfoi cartile;
  9 Dreptul de a citi cu voce tare;
  10.Dreptul de a tacea.
  (Daniel Pennac)

  Comentariu de Mietta — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 25. Andrei, daca ar fi sa ne luam dupa ce spune Umberto Eco, tu ai fi un tip de cititor experimenta. Ultra-experimentat :).

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 26. Cititul iti dezvolta vocabularul, orizontul de cunostinte, gandirea/mentalitatea si fara citit nu poti obtine informatii utile despre diverse bunuri si servicii.

  Comentariu de Adi — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 27. cuvantul tiparit este magistrul mereu accesibil…iti lasa timp ca sa-l poti intelege, iti lasa dreptul sa-i resemnifici invataturile…e Impartasanie!

  Comentariu de Narcis — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 28. Eu personal citesc pentru ca o carte imi stimuleaza aimaginatia mai mult decat un simplu film. Atunci cand nu am imagini vii in fata pe care sa le asociez actiunii, mintea-mi zburda facand tot felul de decoruri si persoane care mai de care mai speciale 😀

  Comentariu de Lucian Prejbeanu — aprilie 7, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 29. Cititul, la fel ca gandirea, este indisolubil legat de limbaj. Ca atare, daca citim este mai probabil sa gandim decat daca nu am citi.

  Comentariu de Dorian — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 30. Asa cum Master Yoda ar fi mandru de mine, Descartes ar fi mandru de tine pentru acest rationament 🙂

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 31. Felicitari! Cititul ca si sportul ne mentin si ne dezvolta, depinde de noi cat timp suntem dispusi sa ” investim” ….Este cert ca vom castiga mult mai mult in comparatie cu ceea ce am investit…

  Comentariu de loredana — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 32. Foarte interesant articolul intr-o lume care nu mai pune accent pe accentul pe educaţie sau pe citirea unei cărti oarecare. Mi-a plăcut primul punct „La inceput era Cuvântul” cuvantul care este foarte putin citit de catre oameni.

  Comentariu de Levis C. — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 33. Unul dintre cele mai importante motive pentru care este absolut necesar sa citesti, este acela ca fara acest exercitiu, iti vei limita foarte mult vocabularul si posibilitatile de exprimare, iar comunicarea este unul dintre diferentiatorii fundamentali intre rasa umana si regnul animal. In plus, si in cadrul societatii umane, capacitatea de comunicare este unul dintre factorii critici de succes in viata si in cariera.
  Iar acest comentariu vine de la un aproape incult, care observa cum, pe zi ce trece, i se diminueaza vocabularul de baza si i se inmultesc momentele de lapsus. Offf….

  Comentariu de Adrian — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 34. Eu nu prea citesc (bine, citesc doar carti din domeniul meu :p), sau articole de genul celui de mai sus (articole bune, zic)… Il astept pe urmatorul!

  Comentariu de Razvan — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 35. Adi, cat eram la prima parte a articolului, imi venea sa te iau la misto, dar la final imi venea sa te iau in brate sa te consolez :))))).
  Razvan, ma coplesesti! :))))))

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 36. Pentru ca ne reconciliaza cu viata

  Comentariu de andreeal — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 37. Cred ca cel mai bun motiv pentru care ar trebui sa citesti este pentru ca iti face placere. Trebuie sa descoperi ce anume iti place. Poti citi beletristica, poezie, critica, eseu, jurnal, biografie, fantasy, SF, politiste, manuale, e-books si lista poate continua oricat de mult vrei tu. Poti citi ca sa afli mai multe despre un subiect sau ca sa te delectezi cu o anumita scriitura, poti citi pentru cariera ta sau poti incerca carti de hobby. Posibilitatile sunt cu adevarat nelimitate. Trebuie doar sa incerci si sa te bucuri de carti si de tine:)

  Comentariu de Alexandra Avram — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 38. Mă gândesc că, poate ar fi frumos să învățăm în școală motivul pentru care trebuie să citim în speranța cultivării dorinței de informație.

  Comentariu de Schiligiu Alin — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 39. Motivational articolul, Iuli! Pentru mine cititul este o pasiune in care ma refugiez…

  Comentariu de Cristina Marineanu — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 40. Ce poate fi mai frumos decât să te lași cufundat în lumea cărților ? Mai ales atunci când te identifici cu un personaj sau mesajul transmis de autor ți se potrivește ca o mănușă ! Am zis tot timpul că Bibliotecar – e meseria perfectă ! Dar nu suntem toți așa norocoși…
  Nimic nu ne poate ajuta mai mult în evoluția noastră (a omenirii) decât să citim, să îmbunătățim și să transmitem mai departe ceea ce s-a descoperit.

  Aș propune o reclamă TV – cu mesajul: Pentru sănătatea Dvs. – citiți minim 30 de minute zilnic !

  Comentariu de ClaudiaAl — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 41. As adauga ca daca bei si un pahar de vin in timp ce citesti, cu siguranta ca vei avea sanse sa si inceapa sa iti placa cititul.. :))
  Serios vorbind – superb articolul, felicitari Iuly!

  Nu mai stiu unde am vazut, dar mi-a ramas in minte ca lectura stimuleaza activitatea creierului, iar un creier care este pus la treaba in mod constant, este ferit de boli grave cum ar fi afectiunea Alzheimer. De fapt, ca idee generala, persoanele care se implica in diverse jocuri, care citesc sunt mai protejate impotriva bolilor care afecteaza creierul. Si da: Carti te fac neprost! 🙂

  Comentariu de Serban Ionescu — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 42. Pentru a gasi contra-argumente pentru oameni care nu-si mai pun intrebari.

  Comentariu de Ioana Glitia — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 43. Eu citesc pentru ca stiu, vreau si pot,ma deconectez de la viata reala si ma conectez la alta imaginara. Recunosc am o imaginatie „tembela” si „vad” cam tot ce citesc. De exemplu am in minte imaginea domnului scriitor cu budigaii’n vine, pe buda din lemn a bunicilor sai. Am tot citit comentariile, in speranta ca cineva va scrie despre „floricele pe campii” sa pot schimba decorul. Ma scuzati domnul scriitor, Iulian si restul lumii, dar, chiar AM o imaginatie „tembela”:).

  Comentariu de doinnaelena — aprilie 8, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 44. Foarte bun articolul Iuli. Citind articolul tau mi-am amintit de mesajul lui Tudor Chirila catre adolescenti. http://www.youtube.com/watch?v=_atgI8b3AOM

  Comentariu de Sorin Tuca — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 45. pune si pc 11 acolo si zi asa: mai citim si pentru ca de multe ori in viata gandim si simtim niste chestii pe care nu putem sa le transmitem prin cuvintele noastre, iar prin citit gasim cuvinte asezate intr-o ordine pe care o simteam, dar nu o puteam exprima 🙂

  Comentariu de ionica — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 46. Motivele sunt multe si bune…din pacate, motivatia parca a cam scazut 🙂

  Comentariu de Ioana — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 47. Le raspund celor doi tizi pe rand:
  – Ionica, as fi pus mai multe, dar sunt nevoit sa respect specificatiile tehnice ale celor de la http://libris.ro/ :).
  – Interesant jocul tau de cuvinte :).

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 48. Pentru a-ti dezvolta musculatura trebuie sa faci sport. Pentru a-ti dezvolta creierul trebuie sa citesti.

  Comentariu de Alin Folea — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 49. Un alt motiv-desi cele mentionate de tine mai sus sunt foarte cuprinzatoare pe cat sunt de succinte-
  ar fi acela ca a citi este cea mai la indemana metoda de a calatori in timp si in spatiu :-). Si de asemenea de a te „dedubla”: cum spuneai si tu la „10”, doar vazand cum e altcumva constientizezi semnificatia existentei tale.

  Comentariu de Alexandra Filip — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 50. Niciodata nu e prea tarziu sa incepi, dar de exemplu cand citesti Madame Bovary la 28 de ani te gandesti „Cum poate sa faca asa greseli?” Daca citeam mai demult poate invatam ceva, asa…. i’ve learned it the hard way* ….Oricum a fost interesant sa descopar ca desi totul se schimba in jur… emotional suntem aceeasi.

  Comentariu de Ana — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 51. Cred ca exista 2 tipuri de cititori: cei care citesc pentru a capata informatii si cei care citesc pentru a trai experiente. Din prima categorie facem parte cu totii, fiindca zilnic „citim” cate ceva, de la un fluturas primit pe strada la semnele de circulatie. Din cea de-a doua facem parte – mai putini – cei care simtim nevoia sa ne dezvoltam orizonturile si sa „traim” experiente la care altfel decat prin carti nu am avea acces, identificandu-ne cu eroi antici sau moderni, de ieri, azi sau maine, de aici si de oriunde.

  Comentariu de Alexandra Daniela Ilie — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 52. De ce sa nu citim? Cred ca cel mai bun indem pentru citit l-am gasit in cartea „Un cantec de gheata si foc” de RR Martin unde zicea ceva de genul ca daca nu citesti..cand mori vei fi trait o viata insa daca citesti vei fi trait 1000 de vieti (sau ma rog…numarul de carti citite 😀

  Comentariu de ssaricuRazvan — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 53. Măi, dar ai un stil…de trei ori trăiască și-o dată ura! Cred că titlul ar fi putut la fel de bine să fie ”De ce să nu citim?” Cu siguranță găsim ceva bun în citit, căci altfel sigur nu se mai inventa. Nu-i așa că ai mai aflat ceva acum că ai terminat de citit acest comentariu? 🙂

  Comentariu de maiverde — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Imi pare rau, titlul vine de sus, eu doar mi-am permis o mica variatie :P.

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 54. Interesant articol, interesante comentarii (mai putin unul), deci, cum spuneai si tu, „mai e speranta”. Felicitari Iulian!

  Comentariu de Ioni — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 55. Salut! Ma trezesc si eu mai tarziu… Sper ca nu prea tarziu. 🙂
  De ce sa citesti? Hmm… Nu stiu altii cum simt, insa mie mi se pare intrebare retorica. Incerc sa gasesc un raspuns, al meu, si nu-l am. Cum „de ce”? Dar de ce nu?
  De ce sa citim e ca si cum ai intreba de ce sa traim, mancam, dormim, iubim, presupunand ca nu le faci pentru ca „trebuie”, ci pentru ca vrei, pentru ca asa simti sa faci, in cazul de fata sa citesti.
  Intrebarile subsecvente ar fi cat?, cand? si ce (carte)? citesti. La astea ti-as putea raspunde. Cu „de ce”-ul m-ai incuiat. Nu-ti pot spune ca citesc pentru una sau alta. Citesc pentru toate motivele scrise si nescrise. Citesc pentru sufletul meu, din placere, curiozitate sau pentru pregatirea profesionala. Nu stiu exact de ce citesc, stiu doar ca vreau. Stiu c-au fost perioade cand mi-a lipsit rau cititul (si scrisul de mana, cu stiloul) si perioade, ca aceasta prezenta, in care la cat am de citit si la cat as vrea sa citesc, singurul lipsa e timpul, care nu exista atat cat as avea eu nevoie.
  Practic nu poti trai fara sa citesti (carti, bine-nteles; subtitrarile de la filme si tabelul cu restantele vecinilor la intretinere ori revizia de la lift nu se contorizeaza :D).
  Nu poti trai fara sa citesti pentru ca n-o poti numi viata. Ramai captiv intr-o obscuritate intelectuala de diverse grade din care greu vei reusi sa iesi, poate chiar niciodata. Fara carti nu poti intelege lumea din jurul tau (atat cat ne este permis s-o intelegem), nu-ti dezvolti imaginatia, creativitatea (se stie), nu poti purta o conversatie inteligenta pe o tema sau alta. Esti habarnist. Esti practic vulnerabil la intemperiile vietii.
  Aia nu e viata, aia e moarte – moartea spiritului tau, care ar fi putut fi daca nu i-ar fi lipsit cartea din brate.

  Comentariu de Lex — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • A, sa nu uit, BMF? Habarnista de mine habar n-are ce-nseamna, daaar am guglit-o si-avem asa:
   – Chirurgie BMF
   – Black Mafia Family
   – british motorcyclists federation
   – Builders Merchant Federation
   – British Military Fitness
   – Black Management Forum
   Nu-i niciuna, nu? Banuiam eu…
   Am aflat in cele din urma, don’t worry! 😀
   Totusi… ce de BMF!

   Comentariu de Lex — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

   • :)))))))))))))

    Comentariu de Iulian Fira — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr.

 56. Ceea ce nu traim la timp, nu mai traim niciodata scria Octavian Paler. Citind insa putem trai orice.

  Comentariu de Ovidiu Vladut — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 57. De ce sa citim? Motive sunt o multime, important e sa vrem! Si daca noi inca mai vrem (chiar daca cu greu ne gasim poate timp sa citim si beletristica nu doar carti despre dezvoltare regionala) generatiile din urma am senzatia ca vor mai putin din pacate. Subscriu pentru o reclama de genul „Pentru sanatatea d-voastra cititi min 30 min in fiecare zi!”
  Foarte motivational articolul, mai ca-mi vine sa mai incep o carte noua! (si nu despre regionalizare 🙂 )

  Comentariu de Madalina — aprilie 9, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 58. Pentru mine cititul este poate una din cele mai placute activitati pe care le-as putea face. Ador senzatia aceea de transpunere in lumea unei carti bune, de integrare in viata personajelor, de citit „cu sufletul la gura” sa vezi ce se mai intampla. Ador cititul si mi-as dori ca mai multa lume sa simta la fel!

  Comentariu de Simona Alina — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 59. “A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.” nu as schimba o carte pe niciun alt gen de „entertainment”. Pt cei care nu au „devorat” pana acum o carte, recomand sa lectureze Fowles. 🙂

  Comentariu de Lidia — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 60. SI iata ca am revenit: iti si explic de ce sa citim si nu-mi mai dau cu parerea ca pana acum ci voi cita:
  „Outside of a dog, a book is man’s best friend. Inside of a dog it’s too dark to read” ~Attributed to Groucho Marx
  (daca nu stii cine e, desi ma indoiesc, sper ca ai citit \(vei citii inca odata) referinta in vocea lui 🙂 )

  Comentariu de anonymous — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 61. Sunt convins ca ar mai putea fi gasite si alte si alte motive. Cu toate astea imi pare ca ne departam de citit…

  Comentariu de mircea — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 62. Citirea unei cărţi este ca o partida de sex: poţi trece direct la final, dar e mai bine să incepi cu introducerea 🙂

  Comentariu de Presura Mihai — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 63. de ce sa citim? pentru acelasi motiv pentru care trebuie sa ne facem temele 😉

  Comentariu de bobby bob — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 64. Placere am cind citesc carti.
  Internetul si tv le folosesc din interes.

  Comentariu de nicolae — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 65. În general un articol interesant dar nu ştiu dacă este destinat publicului larg pentru că spre ruşinea mea nu ştiu ce înseamnă BMF sau NLP. Ar fi trebuit să ştiu ? Cred că conceptele se pot explica fără să trebuiască să te uiţi la un film şi pentru că tot discutăm de citit cărţi şi nu subtitrări. Poate că aici intrăm într-un alt topic: cărţi versus filme şi de aceea o să mă opresc aici.

  Aş vrea să fac o mică obiecţie la ce ziceai Iulian la punctul 4, că cititul este un motiv de fală. Cu siguranţă ai observat în metroul din Paris câta lume citeşte şi cât de natural li se pare să facă acest lucru oriunde: în parcuri, în staţii, pe malul Senei când se bronzează, etc. Acordând doar o oră pe zi am citit patru cărţi şi de când m-am întors nu reuşesc să termin ultimele o sută de pagini dintr-un roman. În România eşti tratat ca ultimul om. Sunt reacţii diverse de la „cum?! Tu citeşti o carte ? Te obligă cineva?” la „Mă, uitete şi la ăla, citeşte să se dea mare!”.

  În rest, un articol bun şi mă bucur că ai adus în discutie un subiect atât de important dar căruia nu îi acordăm suficient timp (vorbesc în numele meu în primul rând).

  Comentariu de Mihai — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Mihai, nu pot sa cred ca o persoana ca tine, care se afla in avanpostul tehnologiei, nu are cum cum sa nu afle ce inseamna NLP si, mai ales, BMF :))))).
   Despre obiectia ta, recunosc peisajul cel frumos din Franta, dar nu sunt de acord cu imaginea pe care o creezi Romaniei. Am obiceiul sa citesc in parc, cand vremea este frumoasa si nu mi-aduc aminte sa se fi uitat cineva la mine ca la un paria. Dar, de ce sa nu recunosc, am si o figura foarte inspaimantatoare si poate asta sa fi descurajat pe unii :)))).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 66. interesant!!

  Comentariu de alina — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 67. Foarte bun si pertinent articolul! Sunt perfect de acord, toti ar trebui sa incercam sa mai si citim (pe langa activitatile zilnice), in special cei tineri!!!
  As avea si eu o intrebare : De ce sa nu citim? Eu am incercat sa gasesc macar un raspuns la aceasta intrebare dar nu am reusit!

  Comentariu de Ramona — aprilie 10, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 68. Cititul este pentru minte ceea ce antrenamentul este pentru corp. ar trebui sa citim ” cel putin 30 min in fiecare zi” :))

  Comentariu de Elena rotaru — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 69. Din pacate…sunt din ce in ce mai putini cei care pun mana pe o carte…. :(……
  Felicitari pentru articol

  Comentariu de Anca — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 70. Prin citit se dezvolta imaginatia, creativitatea, limbajul, memoria, gandirea. Lucram motivatia, vointa si afectivitatea. Si putem imbunatati relatiile interpersonale. Citeste!!!

  Comentariu de Dan N. — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 71. Cititul e o experienţă de viaţă, dacă n-ai citit şi dacă nu te-ai ţinut de o carte până în momentul în care simţeai că ţi se închid ochii, înseamnă că n-ai trăit, după părerea mea.
  De ce să citim? Eu am un singur motiv pentru care citesc: evadez din cotidianul absurd şi abject uneori şi intru în lumi în care, cu siguranţă, nu voi ajunge niciodată. E un exerciţiu de imaginaţie care, dacă e obsesiv – în sensul bun – şi insişti suficient de mult asupra lui, ajungi să te visezi noaptea personaj din cartea pe care o citeşti. Mie mi s-a întâmplat şi cred că e o trăire minunată: să fii, pentru câteva ore, un alt tu.

  Comentariu de Anca Ungurenuş — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 72. Ai dreptate in ce spui. Trebuie sa citim, eu citesc de cand ma stiu, am avut si abonament la biblioteca eleva fiind! Fiica-mea citea pe calculator, am reusit sa o fac sa simta placerea de a tine o carte in mana si de a scrie cu stiloul macar o felicitare! Ce fericita eram cand primeam scrisori si nu SMS de sarbatori!

  Comentariu de denisa — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 73. In ultima perioada am citit decat cartile de la facultate care imi erau necesare pentru examene,dar acum citind articolul tau m-ai facut sa-mi doresc sa merg in biblioteca sa aleg oricare alta carte si sa ma apuc de citit…ai dreptate omul cat traieste,invata si cum poate oare invata decat citind…felicitari pentru articol!

  Comentariu de georgiana — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 74. La inceput cititul era tema. Apoi a fost evadare, o lume extraordinara, potolirea foamei, raspunsul la cautare, descoperire, si multe altele
  Acum a devenit o necesitate aproape fizica, impreuna cu revelatia ca niciodata nu citesti indeajuns si ca sunt atatea carti superbe de descoperit, si insuficient timp pentru a le descoperi intr-o viata…
  Argumentele pentru citit pot diferi de la un om la altul. Cat despre ‘a trebui sa citesti”, nu sunt la fel de convinsa. Mai avem nevoie si de oameni simpli. Pe de alta parte, sunt oameni foarte bine crescuti si analfabeti, cum sunt si „alfabeti”, dar nesimtiti…..
  Anyway, a pleasure reading your posts, as usually !!!

  Comentariu de mariana — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 75. Foarte interesant articolul ! Bafta !

  Comentariu de nadia — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 76. Pe langa motivele notabile pro citit exprimate de tine, apreciez in mod deosebit convingerea ca eul interior este cheia unei existente implinite bazata pe efectele cititului. Nu multi sunt cei ce simt aceasta realitate pentru ca, din pacate, nu reusesc s-o intalneasca niciodata.
  „Cititul previne dementa.” Intr-adevar, previne. Atat dementa cat si alte impulsuri animalice pe care firea noastra, prin natura ei, este tentata sa le elibereze. Cititul cultiva. Si cultiva atat de mult aceste impulsuri incat… n-am cum sa nu-ti dau dreptate!
  Oamenii devin pesimisti cand se gandesc la atitudinea tinerelor generatii fata de citit, eu cred ca nu trebuie sa citim toti ca sa se simta diferenta. Trebuie sa citim cu placere. Din placere, n-are cum sa nu iasa ceva frumos.
  Interesant conturat articolul. A nascut opinii pe masura, felicitari!

  Comentariu de Mede — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 77. un exemplu pozitiv pentru genratia lui

  Comentariu de Mita Adrian — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 78. De ce sa citesc? De verde! :))
  Eu citesc pentru ca atunci cand o fac (in ultim vreme cam rar) … DEVOREZ! Devorez litera cu litera, cuvant cu cuvant, fraza cu fraza pana la pagina cu pagina!
  Nu stiu, dar poate am avut noroc si tot ce-am citit pana acum … nu m-a plictisit! Cred ca si o carte plictisitoare tot nu m-ar plictisii daca ar avea CEVA sa-mi transmita mie personal!

  DE ce sa CITESTI TU? (si prin „tu” ma refer la cel care nu a descis niciodata Legendele Olimpului, sau o carte de Ion Creanga, sau o carte de Alexandre Dumas, sau un Jules Verne…)
  TU, tre sa citesti ca sa poti sa-ti platesti factura la lumina, sa stii cat salariu primesti, sa stii sa-i citesti viitorului tau copil o poveste!

  Si .. ca sa poti intelege urmatoarele:

  Amurgul s-a lăsat pe nesimţite.
  Abia de se mai cern pe masă
  Stropi roşiatici de lumină.
  In călimara de argint,
  Pana-mi, din aripă de vultur,
  Pare-o corabie pe care
  O ţine ancora la ţărm…
  Mai stă încă la ţărm,
  Da-n noaptea asta
  Voi da semnalul de plecare.
  Şi trîmbiţele vor suna.
  Corabia, plină de vise
  Şi de legende,
  Şi poeţi,
  O să pornească iar
  Pe marea învolburată
  A fanteziei.
  Priviţi !
  Pe punte s-a urcat
  Homer cel orb şi înţelept.
  „Binevenit să fii, bâtrîne,
  Prinţ al aezilor elini!
  Slăvită-ţi fie lira sfîntă
  Şi glasul tău tremurător
  Care-a rostit atîtea versuri.
  Iţi mulţumim că ne-nsoţeşti !”
  Ci iată, mai cătaţi! Pe punte
  Au poposit şi alţi poeţi.
  In fruntea lor e Hesiode,
  Cel tînăr şi cu păr bălai,
  Cîntîndu-şi lin „Teogonia” ,
  Teogonia — renumit poem, în care este povestită imaginara naştere a zeilor.
  Mai sînt şi Pindar, Teocrit Şi Apolonius din Rodos, Eschil, Sofocle, Euripide Şi Paussanias şi Vergiliu Şi exilatul de la Tomis :
  Ovidiu, cel cu grai duios.
  Vom fi-n tovărăşie bună… în noaptea asta vom pleca
  Şi o să colindăm, dragi prieteni,
  Ţărm după ţărm, toată Elada. suna din lire,
  bate-ncetinel legănate, asculta
  unde, odinioară locuiau… toţi pe punte,
  Să pornim!…

  Comentariu de Dan Pavel — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 79. „Cititul cărților bune e precum o conversație cu cei mai rafinați oameni ai secolelor trecute.”
  ~ după René Descartes

  Comentariu de Bogdan — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 80. Sunt atatea comentarii bune mai sus, incat am stat putin sa ma gandesc daca mai am ce sa adaug.. Apoi mi-am dat seama ca cei care nu sunt atat de motivati sa citeasca, ar trebui sa arunce un ochi pe site-ul asta: http://1cartepesaptamana.ro/

  Si multam de link. Chiar ar trebui sa mai arunc un ochi pe cartuliile de la libris…sa mai coafez putin biblioteca.

  Comentariu de Rareș Cojocaru (@RaresCojocaru) — aprilie 11, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 81. „Justificarea igienică (Noica) — Pentru că nu numai trupul, ci şi spiritul poate fi „nespălat”, cititul este un mijloc de a-ţi face toaleta în ordinea spiritului. Cartea ca element central în igiena mentală. Spiritul are şi el nevoie de o dietă; el „arată” după cum îl hrăneşti. Cum poţi să te îndobitoceşti necitind.”
  Citititul nu este o nevoie fiziologica cum este foamea, setea sau atractia sexuala ci este o nevoie intelectuala a spiritului, a eului educat.In concluzie cititul este o trebuinta a omului, nu a animalului. Si prin animal a se inteleg tot fiinta umana decazuta, care considera ca nu are nevoie de „toaletare” a spiritului si merge cu el mocirlit si facut praf in vazul targului.Pacat ca uneori se si lauda cu mocirla asta .Ergo, avem nevoie de carti pentru a ne spala pe/de noi insine.

  Comentariu de Cora Fariseu — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 82. Atat de adevarat si inteligent incat cred ca ceea ce relatezi este defapt realitatea!
  Este o mare diferenţă între omul pasionat care vrea să citească o carte şi omul obosit care vrea o carte de citit.

  Comentariu de Natty — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 83. Foarte interesant articolul, intrebarea mea este ce a urmat dupa „Cuvant”?

  Comentariu de Claudiu — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • E simplu: propozitii simple, compuse, fraze, pagini intregi, totul culminand cu Saga Amurg :)))))))))))).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 84. Motivatia pentru care citim este diferita in functie de fiecare…Citim din curiozitate, citim pentru ca suntem interesati de subiect, citim pentru ca suntem obligati (pentru vreun examen), citim pentru ca vrem sa stim cat mai multe (cine are informatia, stapaneste situatia, nu?) etc…Indiferent de motiv, suntem mai ” bogati” citind…

  Comentariu de Mihaela B. — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 85. Cititul iti dezvolta imaginatia si stimuleaza creierul care altfel ar „rugini” de prea mult privit la televizor.

  Comentariu de ClaudiuT — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 86. Uneori mi se pare ca, in aceasta perioada in care suntem prea preocupati sa iesim in evidenta, vorbim in loc sa ascultam si citim ca sa avem despre ce sporovai zgomotos. Sa fie un motiv oare…. Si pana la urma, de ce atata necaz… La ce bun cititul intre patru pereti, cu fundul in sus si cartea rezemata de marginea patului, daca nu ai putea impartasi, o data, faptul ca AI CITIT si, a doua oara, sentimentul unic pe care ti l-a creat, pentru scurt moment CARTEA.

  Comentariu de Maria Cristina Plaiasu — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 87. Imi place cand cineva are curaj sa spuna adevarul. Felicitari!

  Comentariu de olivia — aprilie 12, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 88. ai dreptate Prof..mereu am considerat k ignoranta ne complica viata..fie ca e vorba de ignoranta noaastra sau de ignoranta celor din jur.As vrea sa am mai mult timp sa citesc 😦 cititul iti schimba complet viata :;;)

  Comentariu de laura — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 89. Foarte frumos articolul, foarte frumoase comentariile, dar ce naiba e BMF, ca n-am reusit sa aflu si nici nu mi-aduc aminte din Pulp Fiction?

  Comentariu de Mishu — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 90. Consider ca mai bine de atat, nici ca ar fi putut fi sintetizate motivele pentru care ar trebui sa citim 🙂 Felicitari pentru articol!

  Comentariu de mirena88 — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 91. Mi-a placut articolul si am citit si o mare parte din comentarii. Problema insa, a generatiei actuale, nu este ca citesc sau nu carti. Ci faptul ca vor sa stie toata lumea ca ei citesc. Iar intr-o lume in care avem foarte multi falsi profeti si in care suntem mai catolici decat papa cand vine vorba de ceva ce trebuie sa ne aduca admiratie, nu stim cu adevarat daca a citi e ceva necesar sau doar ceva la moda?

  Comentariu de M.P. — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 92. Cel mai usor lucru, in viata, e sa ne inselam!
  Raiul exista …Iadul exista…iar gandurile sunt ghidul fiecarui om spre fericire.
  Daca cu toti ar avea onoarea si curajul de a- l iubi pe Dumnezeu, tatal, mai mult decit demonii din interior….nimeni n-ar fi ucis vreodata.
  Daca toti ar iubi, ar gandi si ar crede in Povesti ca mine…ar trai fericirea deplina….ar fi Raiul pe Pamant !
  Dumnezeu e in fiecare din noi!
  Daca nu il vededeti, daca nu il simtiti, daca nu il iubiti …vinovati sunteti voi, caci sunteti orbi si va e frica sa credeti in povesti….va e frica de viata, va e frica de voi….asta e adevarata durere…moartea iubirii pure…e un fel de crima perfecta.
  Dreptul la fericire il au doar cei ce cred in povesti…povesti adevarate .
  Adevarul e iubire pura … fericirea adevarata consta in adevarul pur. Tu, omule trebuie doar sa ai curaj sa visezi la povestea ta.
  Intr-o clipa….in clipa perfecta …sentimentele schimba destine.
  Totul este o afacere…o afacere la nivel inalt…foarte inalt. La nivelul asta Timpul si banii sunt doar accesorii …ele doar dau noanta povestilor.
  Singurul amanunt care conteaza e ca afacerea asta e perfecta.
  E afacerea tuturor timpurilor!!!
  Pentru a castiga, trebuie sa inchideti ochii, sa investiti totul in voi, sa pariati pe Adevar si sa credeti cu tarie in singurului vostru prieten adevarat… Dumnezeu !
  Daca toti ar iubi ca mine…ar fi Raiul pe Pamant…adevarul, iubirea si fericirea sunt in fiecare din noi pentru ca Dumnezeu e oglinda noastra!
  Iubirea vine din inima universului ca sa reflecte inima oamenilor.
  Diamantul vine din inima pamantului ca sa reflecte iubirea lui pentru ea.
  Fericirea vine din inima si se reflecta in ochi.
  In viata asta nu e suficient sa faci un scenariu pentru a invinovati, e nevoie sa ai dovezi fara echivoc.
  Fiti mandri ca ochii fiicei sau fiul vostru sa-i semene lui Dumnezeu !

  Comentariu de SpiridushA — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 93. O foarte interesanta pledoarie pentru citit! M-am regasit in argumente si incurajez clar CITITUL. Bravo!

  Comentariu de Vaduva Alina-Maria — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 94. de la will smith mi s/a blocat nervul citirii… 😛

  Comentariu de adriana teodorescu — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 95. „Pentru ca o idee sa traiasca, n-ajunge sa-i puie un miez de geniu scriitorul. Ii trebuie ideii contributia de minte si bunavointa cititorului”. Tudor Arghezi
  Sunt multe idei care merita sa traiasca!
  Beatrice Balasa

  Comentariu de Beatrice Balasa — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 96. Foarte bun articolul!Prin citit invatam cuvinte noi, ne dezvoltam vocabularul, creativitatea, stim sa ne exprimam, etc…

  Comentariu de alina deliu — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 97. A citi….in varianta cea mai plauzibila pentru o generatie sufocata de pseudo-progres… chiar sunt niste argumente care se aplica „erei” noastre!
  In definitiv nu ne adresam cu aceste argumente unui erudit neaparat -avand in vedere ca acela deja respira cultura – ci tuturor celor care necesita o infuzie literara… asa ca toata stima celui ce va declansa acest proces nobil si atat de necesar in pacla unui modernism iremediabil!
  Felicitari autorului si asteptam noi articole cel putin la fel de interesante!

  Comentariu de ioanacojjocaru — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 98. Mai frumos decat esafodajul tau de idei este iuresul de pareri pe care l-a declansat.

  Comentariu de ionut — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 99. Mi-a placut foarte mult articolul!

  Comentariu de Laurentiu Pintoi — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 100. Foarte dragut articolul! O carte buna iti elibereaza mintea si te scoate din anostul peisaj cotidian. Mult mai bine ca mine o zice Edward P. Morgan: „A book is the only place in which you can examine a fragile thought without breaking it, or explore an explosive idea without fear it will go off in your face. It is one of the few havens remaining where a man’s mind can get both provocation and privacy”. 🙂

  Comentariu de Andra — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 101. Mi-a placut articolul tau si argumentele pe care le-ai adus in favoarea cititului 🙂 bravo !

  Comentariu de Sandu Alina — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 102. interesant articolul. dar poate uneori suntem prea preocupati de serviciu si de probleme cotidiene ca sa mai gandim asa profund.ce-i drept de ceva timp am descoperit si eu avantajele cititului…..chiar azi, in timp ce ma indreptam spre locul unde aveam treaba, am zarit un tanar pe o banca citind o carte…..e un lucru pe care ar trebui sa il incercam cu totii……s-ar putea sa ne descoperim pasiuni nebanuite….

  Comentariu de ramona — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 103. O la la. Move this to a dedicated website! Promote it, issue newsletters and create a social movement! Organize events offline! there’s potential here!

  Comentariu de Ted — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 104. Bravo pentru articol! Desi nu sunt un mare fac al textului tiparit (nu din snobism, ci din lipsa de timp), nimic nu se compara cu cititul unei carti bune sau a unui articol bun :).

  Comentariu de Cristea Cosmin — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 105. fan*

  Comentariu de Cristea Cosmin — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 106. Lectura este pentru minte ceea ce antrenamentul este pentru trup.

  Comentariu de Daniel Marcu — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 107. Mi-ar placea sa intalnesc cat mai multi curajosi, care sa isi depaseasca sfera de confort si sa isi impartaseasca ideile, asa cum faci tu. Articolul tau m-a inspirat sa citesc totusi finalul celor trei carti pe care le am incepute (mi-au placut prea mult astfel incat nu am vrut sa se termine 🙂 ) pana sa pun mana pe urmatoarea.
  Ce mi se pare foarte interesant la articolul tau sunt undele propagate de piatra aruncata in apa 🙂

  Comentariu de Mirona Pranitchi — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 108. Felicitari, un articol minunat iar ideea de final, cea care este retinuta de cei mai multi cititori este perfecta: cine citeste traieste o multime de vieti in functie de personajele pe care le intalneste prin paginile unei carti. Eu de exemplu nu pot citi orice carte, nu mi a placut ideea de a citi in copilarie deoarece era impusa si astfel citeam inceputul si daca imi placea nu o mai lasam din mana pana nu o terminam. In liceu avand mult de citit, am facut un pact cu colegii: fiecare citeam ce ne placea si apoi povesteam celorlalti. Era o metoda win-win si exersam si abilitatile de comunicare. Si ca mine sunt multi tineri care refuza o carte pt ca le este impusa sau nu recunosc faptul ca citesc pt ca prietenii lor nu fac asta si ar rade de ei.
  Am descoperit placerea de a citi de pe internet tot felul de lucruri: articole, forumuri sau chiar carti online au ce mi se parea interesant pe site uri. Si ascultam versurile melodiilor sau le citeam de pe youtube.
  Cu toate ca tinerii din ziua de azi nu mai citesc nimic si gradul de cultura a scazut, ma bucur cand vad unii copiii ca posteaza pe site uri de socializare melodiile pe care le ascultam si eu cand eram de varsta mea sau anumite poze cu citate si invataminte luate tot din anumite carti. Astfel cultura nu se pierde, ci se sintetizeaza si orice citesc este un castig. Noi citeam carti, ei citesc poze ce contin invataminte.

  Cu toate ca uneori prefer sa citesc ceva online pt ca asa gasesc informatiile mai usor, nimic nu se compara cu o carte buna citita vara pe balcon in liniste sau pe o banca intr un parc.

  Comentariu de Renata Zidaroiu — aprilie 13, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 109. imi aduc aminte de ideile astea din discutiile noastre

  Comentariu de mariusz — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 110. Felicitari pentru articol, foarte interesant!:)

  Comentariu de DANA — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 111. citesc,pentru ca altfel ma pierd de mine,citesc pentru ca oriunde m-as uita in casa imi vad cartile care-mi zambesc,pe unele am autografele scriitorilor,ma cheama poeziile cu versurile lor in care iti regasesti momente din viata,citesc cand nu vreau sa fiu singura,citesc ca sa inteleg ce este dincolo de usa mea de la intrare,citesc ca sa nu mai ascult banalitatile si sa nu mai fiu nevoita sa vad stirile de la ora 17….citesc sa nu uit cum este sa plang sau sa zambesc….citesc sa-mi umplu goluri,citesc ca sa ma indragostesc,citesc orice manunchi de litere aruncat pe hartie,mereu ajungi in starea aia in care vrei cand dupa o zi lunga interminabila ai impresia ca esti sfarsit….citesc ca sa ma incalzesc…citesc pentru sufletul meu…. multumesc pentru ca am citit un articol frumos….

  Comentariu de Linda — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 112. Foarte interesant articolul ! Multe adevaruri, putini recunosc. Felicitari !

  Comentariu de Mia Van Der B — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 113. felicitari! sunt total de acord cu tine. vorba aceea..cititul ne face neprosti. si daca te uiti in jurul nostru, in ziua de azi…multi debordeaza de prostie. deci ar fi mare lucru daca mai multa lume s-ar intoarce la CUVANT. si ar lasa deoparte laturile pe care le varsa zi de zi televiziunile!

  Comentariu de Lucia — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 114. Eu zic ca e bine sa citesti in toate situatiile 🙂 Nu sunt genul care sa-si piarda timpul in mall, dar daca esti la cumparaturi ar fi indicat sa citesti cu atentie macar pretul si ingredientele produselor pe care vrei sa le cumperi. Mai departe, atunci cand cumperi un gadget sau un aparat electrocasnic, e bine sa citesti instructiunile de folosire. Si cartea de retete e bine s-o citesti, daca vrei sa gatesti ca lumea. Destul cu exemplele offline, hai sa dam si cateva din online.
  De exemplu, inainte de a comenta pe un blog, e foarte indicat sa citesti intai articolul la care comentezi.
  In general e de bine sa citesti si alte bloguri, nu doar ceea ce scrii tu 🙂
  Si-am ajuns si la carti, care sunt mama cititului. De ce? Daca asteptati sa va spun eu de ce, mai bine cititi articolul de mai sus 🙂 Spor!

  Comentariu de Natural — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 115. Sa citim asadar, nu neaparat pt motivele din articol

  Comentariu de andreea — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 116. Felicitari pentru articol! Interesant

  Comentariu de Carmen Voican — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 117. De ce sa citim ?.. Pentru a vedea cat mai multe idei si cat mai multe viziuni asupra unor teme, ca apoi sa le excludem pentru a incerca sa venim cu idei originale. Cu toate ca e destul de hardcore sa fascinezi cu o idee noua avand in vedere background-urile pe care le avem azi. (Spre ex: Universul Tolkien din perspectia Fantasy. Try to beat that !) Well, that’s my point of view about reading.

  Comentariu de Kira — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 118. la punctul 3 te inteleg perfect, daca nu ai carte ajungi sa inveti pe dinafara revistele companiilor aviatice, care oricum sunt foarte slab scrise, majoritatea >(

  Comentariu de Cristian — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 119. Un articol foarte interesant!

  Comentariu de Corina — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 120. True words spoken there, my dear friend! Poate asa vom iesi din sfera video-everything si revenim la starea noastra naturala… de lectori!

  Comentariu de Sabyn Lemmy — aprilie 14, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 121. De ce sa citim? Hmmm! Cel putin pentru satisfacerea nevoii de diferentiere/individualizare fata de ceilalti- ceilalti fiind acea majoritate despre care aflam acum ceva vreme cum ca nu citesc deloc (vreo 20%)/citesc click-uri si cancanuri/ citesc vreo doua carti pentru scoala/ citesc din joi-apoi cate o carte cumparata cu Adevarul/Jurnalul national/etc – caz megafericit!!! Apoi… Alzheimer-ul ne paste pe toti si asta la varste din ce in ce mai tinere – deci citim pentru a face preventie (creier antrenat) stiut fiind ca tratament curativ nu exista!

  Comentariu de Luiza Voicila — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 122. Eu am o vorba: SPUNE-MI CE CITESTI CA SA-TI SPUN CINE ESTI! Cam acesta este motivul. Altfel, sa ne gandim la cineva care nu citeste… MAI ESTE?

  Comentariu de EURO-AGORA — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 123. cu cât citim mai mult, cu atât vedem cât de proşti suntem!

  Comentariu de Ionuţ Jifcu — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 124. Privind la tot ceea ce se intampla in jurul nostru, constatam, cu tristete, ca oamenii sunt tot mai dependenti de privitul la televizor si navigarea pe net, cititul fiind o activitate din ce in ce mai rar intalnita. Asa ne educam copiii, asa ne ocupam timpul… Avand in vedere cateva din beneficiile cititului,(imbogatirea si imbunatatirea vocabularului, activarea functiilor creierului cititul fiind fiind un proces pentru a-ti mentine mintea activa, dezvoltarea creativitatii, etc) sa nu ne mai mire faptul ca analfabetismul si gradul scazut de cultura sunt realitati triste pe care le traim tot mai des …. Din punctul meu de vedere, cititul reprezinta unul dintre mijloacele cele mai puternice prin care cineva se poate educa.

  Comentariu de Elena Buduru — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 125. Mi-a placut articolul !

  Comentariu de Georgiana — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 126. ” A citi „, cititul, este o baza, este o sursa… Pt.”a citi”, trebuie sa te concentrezi, sa o faci din placere,nu sa o faci pt. ca „trebuie” sau oricare al motiv… Cititul… prin „cuvant”; „cuvantul ” este f puternic… depinde in ce context il folosesti, cum il folosesti si cand il folosesti…; da dependenta… Dependenta asta sa fie oare fiziologica sau patologica? Este adevarat cititul dezvolta intelectul, vocabularul, imbunatateste comunicare…rabdarea…cate nu sunt „activate” in acel timp… chiar „sufletul”… ”Citesti – traiesti, nu doar o viata, ci o mie „… dar, oare nu este periculos sa traiesti ceea ce citesti…sa simti… si anume viata altora?! Toata energia fie ea pozitiva sau negativa… In sport spre exemplu, esti tu sau iti doresti sa fii cineva anume? Citind despre acea persoana…ce simti? Te identifici cu ea? Ce simti?… ” Eul interior” – ” cheia unei existente implinite „…dar ratiunea unde este?(am presupus ca doar la suflet te-ai gandit)… Cititul… cuvantul… inepuizabila sursa … alinare, transpunere, prietenie… (auto)educare… fictiune, depresie, pierderea relitatii… Intrebare : ” Dauneaza sau nu sanatatii? „… 🙂

  Comentariu de maria — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Multe intrebari, ma tem ca nu le stiu raspunsurile. Cauta-le, asa cum fac si eu, pentru ca drumul pana la ele este marele castig :).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Si totusi… nu sunt lamurita… „cauta si vei gasi…”

   Comentariu de maria — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 127. bafta!

  Comentariu de soare — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Iti multumesc si iti acord premiul onorific pentru cel mai concis comentariu :).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 128. Inainte de a deveni o filozofica amaraciune, cartea e o fagaduinta, o bucurie, o calatorie prin suflete, ganduri si frumuseti, Tudor Arghezi

  Comentariu de cureleamonica — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 129. bafta!

  Comentariu de ancutza — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Vad ca trebuie sa dau ex aequo premiul de care pomeneam mai sus :).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 130. Imi pare foarte binevenit articolul tau si bine punctat. Iubesc cartile si lumile care mi se deschid prin intermediul lor. As putea sa spun ca in cazul meu cititul dauneaza grav sanatatii, pentru ca nu pot lasa o carte buna din mana pana nu o termin, si astfel ajung sa dorm doar doua trei ore pe noapte. Cum nu pot rezista mult timp in ritmul asta trebuie sa fac pauze mai mari intre carti, dar le duc dorul 🙂 . Cartile ma vindeca, ma relaxeaza, ma invioreaza, imi potolesc setea de cunoastere si imi sporesc dorinta de a citi si mai mult, de a descoperi mereu ceva nou despre mine si despre ceea ce ma inconjoara sau despre ceea ce ar putea exista. Un om care citeste este un om fericit! 🙂

  Comentariu de AndreeaO — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Nu stiu sigur daca este intru totul fericit, dar este cu un pas in fata in cautarea fericirii pe care o proclama Declaratia de Independenta:
   We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 131. Citind articolul tau, nu-mi vine in minte decat un singur titlu: „The Reader”. O poveste de dragoste care poate fi considerata osandita, plina de erotism, in care el citeste si ea descopera literatura. Un motiv in plus pentru care merita sa citim. 🙂 Lasand la o parte toate frustrarile, toate sentimentele de vina si furie reprimata din ” The Reader”, dragostea si trairile erotice dintre cei doi ma duc cu gandul la acea parte care ii leaga pe cei doi si care apare asa frumos scris in articolul tau: cititul si de ce merita sa citim.

  Comentariu de mii — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 132. Pentru mine cititul o valoare terapeutica, cel putin pentru „transpunerea” intr-un alt loc si timp. Cred ca avem o mare nevoie de detasare. Apreciez cititul pentru dezvoltarea limbajului ( mai ales la copii) si imbogatirea culturii generale, ceea ce ne da fiecaruia o stare de bine si automat o stima de sine crescuta, deci iar ajungem la valenta terapeutica. Imi pare rau ca nu am citit mai mult cand eram mai mica si cand aveam mai mult timp. Inclin sa cred ca daca n-as fi fost obligata sa deschid cartile, as fi citit mai mult din proprie initiativa si curiozitate. Mi-ar placea sa vad in media o initiativa prin care parintii sa fie ajutati sa-si indrume copiii catre lectura intr-un mod subtil si eficient, nu critic si agresiv. Un turc pe care l-am cunoscut ziele trecute intr-un proiect in Craiova, ne-a rugat sa ii aratam un anticariat si a dorit sa-si cumpere o carte veche romaneasca… mi-a placut intentia lui, nu am mai intalnit-o pana acum.

  Comentariu de Nicoleta Dumitru — aprilie 15, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 133. Cred ca pot sa fiu de acord cu ceea ce ai scris in mare parte, insa in zilele noastre cred ca este un deziderat aproape imposibil de realizat, suntem in era tehnologiei, internet, televiziuni pentru tote gusturile, mp3, telefoane inteligente…, toate impreuna imbie posibilul cititor catre o alta ocupatie. Totusi admit ca sunt persoane care inca iubesc sa citesca o carte buna in defavoarea tentatiilor IT.

  Comentariu de miron — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 134. Din pacate traim intr o lume mediocra,educatia facandu se in urma diferielor showuri tv cu scop educativ:))).Vocabularul tinerilor e limitat la cateva emisiuni si asa zise expresii”in trend”.Subiectul ce tu il dezvolti este o explicatie a nr mare de analfabeti din ziua de zi pe care din pacate ii gasesti in toate paturile sociale,cartile ,educatia nu mai sunt primordiale.O carte pentru mine este un refugiu,ma face sa ma simt extraordinar si imi permite sa visez la o lume care din nefericire este doar fictiva azi……cu alte cuvinte prefer o carte ,o seara citind in schimbul a o mie de seri in oras sau uitandu ma la TV .

  Comentariu de andreeagogo — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 135. Fara carte si fara citit nu ne-am regsi pe noi , cu adevarat … nu poti gasi in viata reala ceea ce gasesti intre paginile ingalbenite de vreme ale cartilor .. iti doresc mult succes in demersul tau, Iulian !

  Comentariu de Nicol — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 136. Este interesanta tema abordata de autor intr-o era in care TV-ul este la loc de cinste iar cartile nu mai atrag pe nimeni!

  Comentariu de cotora daniela — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 137. Chiar inspirational articolul !. Din pacate, in ultimul timp am ajuns sa citesc mai mult carti de programare, carti ce nu imi ofera nici pe departe aceeasi placere in citire precum o fac cartile despre fotbal, ce trateaza subiectul meu preferat. Nu le-am lasat nici pe-alea, insa parca din ce in ce mai rar apuc sa-mi cumpar o carte despre care am auzit sau citit pe alte bloguri numai lucruri bune…

  Comentariu de Dragoş Geornoiu (@DragosGeornoiu) — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 138. Nu îmi pot imagina viaţa fără cărţi. Am învăţat să citesc când aveam cinci ani şi nu m-am mai oprit de atunci. Citesc ca sa nu ma plictisesc, ca sa invăt, ca sa evadez, citesc ca asa m-am obisnuit. Sa citesc mereu ceva. Foarte frumos articolulul tau. Si da, nu imi imaginez o calatorie cu avionul fara o carte.

  Comentariu de Lavinia — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 139. Intersanat intregul articol.Motivele 1 si 10 sunt favoritele mele.Felicitari!

  Comentariu de Reli — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 140. „O bibliotecă este un spital pentru minte“, spunea cineva. Nu neg această afirmație, însă consider că o bibliotecă, de fapt însăși arta de a citi (mă refer sumar la a înțelege și interpreta cuvintele cărților citite) poate fi mai degrabă o pânză infinită pe care involuntar se dezvoltă idei, o pânză capabilă de a produce metaforice efecte 3D concretizate în atitudini și transpuneri diverse ale unei inteligențe dezvoltate tocmai prin inițiala, continua pictură făcută de minte.
  Motivele pentru care citim pot fi extrem de multe; un superficial argument ar fi simpla lipsă a motivelor pentru care nu ar trebui să citim.

  Comentariu de Ana-Maria Anoiu — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 141. ”Cărțile sunt cei mai liniștiți și cei mai constanți, consilierii cei mai accesibili și înțelepți și profesorii cu cea mai mare răbdare.” Charles W. Eliot Cititul aduce multe cunoștințe și totodată dezvoltă și creativitatea, atunci când citești îți poți imagina cum arată spațiile și personajele descrise. Cititul se mai poate privi ca o metodă de relaxare sau de reducere a stresului. Ai acces la orice tip de informație de specialitate putând astfel acumula informații si cunoștințe noi dintr-un anumit domeniu. Îți poți îmbunătăți limbajul, astfel îți exprimi și gândurile mai ușor.

  Comentariu de Ionescu Andra — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 142. Nu multi inteleg ce este scris aici, oricum. Asta, in primul rand ca trebuie citit. Cum subliniezi tu, nu multi o fac.. Este foarte interesant modul tau de a evidentia anumite lucruri, dar nu cred ca va rezolva ceva. I like it, anyway!

  Comentariu de AncaP11 — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 143. Interesant articolul. Felicitari.

  Comentariu de georgiana_gjt — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 144. Pe etajera ta bogata , carti netaiate am gasit . De ce ? M-am lamurit pe data , sa-ti amintesti ce n-ai citit !

  Comentariu de Karina — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 145. In opinia mea, a citi inseamna a da nastere, pentru a doua oara, unei carti. Cartea dezgropata, manuscrisul iesit din intuneric pentru a patrunde in lumina orbitoare a lecturii se naste inca o data. Consider ca numai lectura da viata unei carti. Lectura face ca „opera sa devina opera”!!! Nu mi-as putea imagina viata fara un strop de lectura in fiecare zi!!! (Mi-a facut o deosebita placere sa aflu care sunt cele 10 motive pentru care trebuie sa citim!!! -Anca Mangra-)

  Comentariu de Anka Marie — aprilie 16, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 146. Luati o carte si nu veti fi intrerupti de publicitate

  Comentariu de onix — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 147. foarte frumos articolul tau ,interesant ,placut,educativ si totodata cred ca iti si stimuleaza instinctul ,dorintele si pasiunea ,sa descoperi cu adevarat ca poti trai pierzandu-te in lumea cititului nu o viata,ci o mie,asa cum ai relatat tu mai sus.A citi inseamna a te informa si a intelege,poti dobandi o cultura a vietii, o experienta mostenita .Din orice vei citi ramane o informatie,si,cu mai mult volum, cu o biblioteca mai mare in spate vine si capacitatea de a retine mai mult si de a retine totodata esenta.

  Comentariu de conssuela — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 148. O carte îţi poate tulbura somnul, dar uneori atât de frumos îl „tulbură” că te poartă într-o lume pe care doar razele soarelui de dimineaţă reuşesc să te facă să o părăseşti. Foarte frumos articolul, iar dacă ai convins prin el măcar o persoană să citească, atunci eu, ca scriitoare, îţi multumesc.

  Comentariu de Nadia Bica — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Si eu va multumesc voua, scriitorilor, pentru ca, fara voi, cititul n-ar fi avut atata putere.

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 149. Motive pentru care cititul primeaza ar fi destule, important este ca noi si mai ales generatia viitoare sa fim constienti de ele si sa le luam in seama!!!

  Comentariu de M. Dinu — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 150. De ce să citești? Cititul iți poate salva într-o zi viața. Asta bineînțeles dacă mai faci altceva decât a privi la televizor, acolo nu vei fi pus vreodată în situații extreme. În articolul din luna Martie a NG Romania este un articol pe care il recomand: ,,Spre necunoscut,,. Acolo la un momendat poate fi remarcată influența crucială pe care poetul Robert Service a avut-o asupra destinului lui Douglas Mawson. Citul poate schimba destine, iar asta este crucial.

  Comentariu de adrian — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 151. concluzia mea este ca nu stiu ce reprezinta BMF deci trebuie sa vizionez de urgenta Pulp Fiction!!!

  Comentariu de tatiana — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Acest articol este menit sa incurajeze lectura, dar vizionarea de filme bune poate fi un beneficiu colateral :).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 152. Cititul este unul dintre lucrurile care ne permit să facem noi şi noi legături între circuite. De fapt, dintre privitul la televizor şi cititul, acesta din urmă ne permite să învăţăm cel mai mult. Cu alte cuvinte citeşti mai mult – gândeşti mai mult. Daca te dor ochii sau iti place sa asculti poti sa mergi pe principiul “Trăieşte ce citeşti, altfel nu are sens”, biblioteca vie este- aici- o metodă de educaţie non-formală, care foloseşte oameni care au trecut prin diverse experienţe în viaţă drept „carti”. Deci ,esti „cititor” de carti in carne si oase “direct de la sursă”.:)

  Comentariu de Cristina Alexandra Voicescu — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 153. De ce sa citim…o carte buna? sa ne mai spalam un pic creierele de avalansa de mondenitati de prost gust cu care suntem bombardati la TV si in toate revistele ieftine….sa mai iesim un pic din tiparul omului acaparat de tehnologia secolului XXI, care adoarme si se trezeste cu facebook-ul deschis…sa ne mai imbogatim vocabularul adaugand cuvinte pline de substanta , nu neologisme „la moda” preluate din alte limbi…sa incercam sa devenim noi o valoare, nu sa alergam dupa valori materiale.

  Comentariu de georgiana — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 154. Ma bucur cand vad atat de multe persoane implicate in discutii pe o tema atat de importanta si totusi atat de neglijata. O sa incerc sa fac o comparatie intre citit si vizionatul filmelor , aleas de cele mai multe ori in detrimentul cititului.
  In primul rand o prima asemanare intre cele doua este aceea ca apartin lumii fantastice , unde realitatea se contopeste cu fictiunea , care recombina elementele realitatii (acesta fiind si un motiv pentru care putem spune ca nu exista fictiune totala ) .
  Cea de-a doua asemanare este aceea ca , fie daca vorbim despre o opera literara , fie daca vorbim de o opera cinematografica , fiecare dintre ele poarta „amprenta” , fie a autorului , fie a regizorului / scenaristului , ilustrand gandurile , ideile , trairile lor, cu ajutorul imaginilor artistice si figurilor de stil intr-un mod indirect in cazul operelor epice si intr-un mod direct cu ajutorul eului liric , in cazul operelor lirice.
  O prima diferenta intre cele doua activitati este modul cum sunt receptionate . Eu consider ca in zilele noastre vizionatul filmelor se bucura de un imens succes datorita faptului ca antreneaza mai multe simturi simultam ( simtul vizual si cel auditiv) in comparatie de citit care antreneaza imaginatia cititorului , da frau liber ideilor sale si il lasa sa isi imagineze universul creat de autor in propriul sau mod , nefiind nevoie sa primeasa totul gata construit , realizat (ca in cazul filmelor ) , transportandu-si naratarul , in cazul operei epice in interiorul naratiunii sau eul liric in cazul operei lirice .
  De multe ori ne identificam cu unul sau mai multe personaje , devenim parte a universului creat de autor , pentru o scurta durata de timp , ce-i drept , si ne dorim ca aceasta sa dureze la infinit ramanand de multe ori „blocati” cu orele in fata micilor bucati de hartie , fiind invinsi intr-un final de necesitatile trupului .
  Pe de alta parte singura sursa neepuizabila si de incredere de informtatii sunt cartile , acestea captand sufletul autorului si transportandu-i ideile de-a lungul generatiilor , impartasind bucuria cunoasterii , iar de aici fiind doar un pas pana la agonia realizarii imensitatii informatiei din aceasta lume: „Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roșie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în fața mea.” – Isaac Newton
  in concluzie , pentru a-ti aprecia viata , trebuie sa traiesti intai miile de alte vieti ilustrate de autori in operele sale .
  Plecand pe drumul cunoasterii , este cu neputinta sa nu intalneste cartea , iar cand vei ajunge la sfarsitul vietii si totodata si la sfarsitul calatoriei ca adevarata comoara nu salasluieste la sfarsitul drumului , este drumul insusi .

  Comentariu de Toma — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Nu pot sa-ti raspund decat in pur stil oltenesc: Muicaaaaaaaa! 🙂

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 155. Cititul ar trebui sa fie o activitate importanta pentru fiecare om in parte. Mai exact, nu numai pentru intelectul omului, ci pentru sufletul omului care contempla necontenit. Un om ar trebui sa citeasca ceea ce-l indeamna inclinatia.
  Din nefericire, in ziua de azi, cititul a devenit o activitate destul de rara… fiind privita ca „inutila”. Ceea ce ar putea fi adevarat intr-o anumita masura, in cazul in care ne refermi la planul informational. In prezent, internetul este principalul si cel mai complex mijloc de informare. Insa romanele sunt mult mai mult decat simple surse de cunoastere. Sunt mesaje si sentimente transpuse intr-un mod unic(prin intermediul cuvantului scris), si care pot fi descoperite doar prin citit… Nici chiar filmele, cu care sunt adesea inlocuite cartile, nu pot fi comparate cu cititul efectiv al unei carti..

  Comentariu de Ioana — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 156. Celor interesati de citit (si observ ca sunt multi) le recomand Arta de a citi de Emile Faguet; e interesant de descoperit ca activitatea de a citi, desi pare simpla in esenta, are subtilitatile ei.

  Comentariu de Liudmila Pascu — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 157. Cred ca cititul e pur si simplu relaxant. Si nu spala creiere.

  Comentariu de miku` — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 158. Un lucru indubitabil este faptul ca literatura este benefica asupra tinerilor prin dezvoltarea vocabularului, imaginatiei si prin oferirea unor modele comportamentale.
  Un prim argument in demonstrarea acestei asertiuni este legat de faptul ca fara prezenta literaturii in viata de zi cu zi, nu am putea comunica si nici a avea o cultura generala bogata. De exemplu, cititul unor carti este important in viata tinerilor prin dezvoltarea exprimarii si dezvoltarea imaginatiei cu ajutorul transpunerii fiecarei actiuni a operei.
  Pe de alta parte, literatura ne este folositoare in formarea personalitatii si a mentalitatii. De exrmplu, personajul principal al romanului ” Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi” Gheorghidiu, ne invata sa nu dramatizam orice situatie dificila din viata noastra cu ajutorul gandului ca oriunde pe aceasta lume sunt drame mult mai mari decat ale noastre si ca nu trebuie sa ne lasam batuti la orice esec.
  In concluzie, fara literatura nu am putea sa evoluam si sa ne dezvoltam.

  Comentariu de Antonia — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 159. Personal, impartasesc ideea lui W. Phelps: “I divide all readers into two classes: Those who read to remember and those who read to forget.”

  Comentariu de Anca — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 160. Convingator! Gata, de luni ma apuc de citit!

  Comentariu de Alexandra Radoi — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 161. Cititul, regretabil o activitate din ce in ce mai rara. Semn de involutie sau evolutie a rasei umane? Ramane de vazut.

  Comentariu de sika — aprilie 17, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 162. De ce sa citim? Pentru un simplu motiv: cu cat citesti mai mult cu atat cunosti mai mult!

  Comentariu de antoniploia — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 163. Motive pentru care ar trebui sa citim:
  -ne oferă inspiraţie, responsabilitate, dezvoltare, experienţă unică şi plăcere îndelungată
  -ne oferă o îmbunătăţire a vocabularului şi a modului de exprimare, dar şi o cultură generală mai bogată
  -este hrană pentru minte dar şi pentru suflet
  -ne poartă prin alte lumi, ne face să visăm şi primim lecţii de viaţă
  -putem învăţa, cunoaşte şi experimenta anumite lucruri care se regăsesc în viaţa noastră
  -ne ajută să ne simţim mai bine, să ne recreem şi să avem anumite sentimente formidabile
  -ne putem distra destul de bine cu personajele şi putem râde mai ceva ca la o comedie.
  -nu ne spală creierii ca televizorul sau reţelele sociale de pe internet
  -avem un subiect plăcut de discutat alături de prieteni
  -ne dezvoltă imaginaţia şi punctul de vedere .

  Comentariu de Iovanescu Lorena — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 164. Trebuie să ne motivăm să citim o carte, nu din obligaţie, din plăcere, fie ele vechi, noi, scumpe sau gratuite, scuze nu prea avem să spunem că nu putem să citim, trebuie doar să vrem, având în vedere că sunt o mulţime de lumânări care aşteaptă să fie topite, dacă nu lumânări, atunci să topim bateria telefonului! Nu trebuie să citim în exces doar să fie, ci doar îndeajuns să ne fie de folos cu ceva!

  Comentariu de catalinaM — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 165. Un motiv pentru mine este reprezentat de modul in care imi invat fetita sa perceapa utilitatea unei carti citite. Daca eu citesc langa ea o carte, ea va intelege ca asa trebuie sa faca, avand in vedere ca noi, perintii suntem exemple pentru copii nostri. Daca pana acum a citi era echivalent pentru mine cu relaxarea , acum a citi echivaleaza cu valorile pe care vreau sa i le prezint copilului meu, celelalte avantaje vin dupa.

  Comentariu de Olga — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Mama e numai una :).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

   • Sunt convinsa ca multa lume stie bancul, dar pentru cine nu-l stie, here it goes:
    „La scoala, profesoara da clasei tema sa faca o propozitie cu expresia: „mama e numai una”.
    A doua zi, profesoara ii intreaba pe elevi ce propozitii au facut:
    – Ionel, tu ce ai scris?
    – Cand am fost bolnav, mama a stat tot timpul langa mine, mama e numai una.
    – Bravo! Dar tu Georgele, ce ai scris?
    – Cand nu stiam sa fac un exercitiu la matematica, mama m-a ajutat, mama e numai una.
    – Excelent! Si tu, Bula, ce ai scris?
    – Cand am ajuns acasa, imi era tare foame si am intrebat-o pe mama ce e de mancare, iar ea mi-a zis ca sunt doua chiftele in frigider, am deschis frigiderul si am strigat: „MAMA, E NUMAI UNA!””

    Comentariu de Lex — aprilie 26, 2013 @ 13:43 +00:00apr.

 166. Intr-adevar cuvintele ne ajuta, ne reprezinta……..dar cateodata si tacerea spune multe…….sau nu……….

  Comentariu de Ana-Maria — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 167. Carti: te fac neprost! E simplu: fara studiu nu poti avansa. Si nu te-ai plictisii te tine daca si peste 5 si peste 10 si peste 40 de ani ai fi la fel ca azi? Nu mai bun, nu mai intelept, ci doar la fel. Plictisitor, nu? Deci pune mana si citeste;)

  Comentariu de Ally — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 168. Atunci cand deschizi o carte, deschizi o poarta catre cunoastere. Cunoasterea a tot ceea ce te inconjoara si mai ales, cunoasterea de sine.
  Daca ar fi sa unim toate cartile din lume in una singura, aceea ar fi Biblia Omenirii, iar daca am avea timp sa o citim, atunci am cunoaste Adevarul.
  Precum sudura ce uneste zalele unui lant, asa si cartile unesc gandurile tale, completeaza cunostintele lipsa si determina creierul sa functioneze ca un tot unitar. Cartile te fac cu adevarat destept, ele iti imbogatesc atat vocabularul, modul tau de exprimare, cat si imaginatia.

  Comentariu de Ungureanu Alex — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 169. Din punctul meu de vedere a citi inseamna a cunoaste.A cunoaste toate laturile lumii,toate locurile pline de mistere ,unde doar imaginatia poate patrunde.Poate ca nu avem timp suficient sa citim…sau poate e doar un pretext!Sau poate ca mai sunt si oameni ce zabovesc prin biblioteca,ce asteapta la semafor pana se face verde,oameni carora le plac plimbarile prin parc sau mirosul unei carti abia tiparite,oameni care stau la rand asteptand ,stiind ca au tot ce le trebuie pentru a intra atunci cand li se va deschide o usa.Acei oameni care citesc.Aceia care citesc,nu pentru ca trebuie,ci pentru ca le place,pentru ca atunci cand o fac se transpun in pielea personajelor,pentru ca uita de toate problemele si stau cu sufletul la gura temandu-se ca personajului preferat i s-ar putea intampla ceva in orice moment.Acei oameni care se straduiesc din greu,cei ce merita respectul nostru. Ar trebui sa invatam sa citim,nu sa citim ca sa invatam,pentru ca doar citind putem invata!
  Tot respectul meu pentru acest articol minunat.Se vede ca randurile au fost nu doar gandite,ci chiar simtite!As vrea totusi sa inchei cu un citat care ma inspira: “I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
  ― Jorge Luis Borges

  Comentariu de DiaconuAndraLigia — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 170. O carte este mai mult decat o structura verbala sau o serie de structuri verbale. Este un dialog cu cititorul, este tonul pe care il impune cititorului si este imaginea schimbatoare sau durabila pe care i-o impune memoriei sale.

  Comentariu de Irina Turcu — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 171. Foarte frumos realizat articolul.Asteptam si late postari!

  Comentariu de Andrei — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 172. Nu stiu ce inseamna pentru altii cititul si sincara sa fiu nici nu ma prea intereseaza. Stiu ce inseamna pentru mine, iar pentru mine este asemeni mancarii sa spun asa. Cum mancare iti hraneste organismul, cititul hraneste creativitatea si te induce in diferite ipostaze in care poti sau nu ajunge la un moment dat. Nu iti tebuie motive sa citesti, deoarece cine are nevoie de ele inseamna ca nu a citit niciodata din placere. Este pierderea lor, caci nici nu stiu ce pierd.
  Citind o carte treci prin atatea emotii, atatea aventuri, iar la sfarsitul ei ai impresia ca ai revenit dintr-un taram minunat.
  Am plans, am ras, am fost trista, am fost fericita, am fost confuza si am trecut prin multe alte strari sufletesti alaturi de personajele unei carti, personaje pe care inca le pastrez cu mine. Am invatat de le unele personaje, unele m-au facut mai puternica, altele mi-au dat perspectiva diferita asupra vietii, am invatat din trairile lor. Unele personaje le cred reale, caci autoarea sau autorul le-a creat asa de bine in cat mi-e greu sa cred ca nu-s reale.
  Totusi, uite cateva motiva pentru care ar trebui sa citim:
  – cititul te calmeaza, te face sa uiti de probleme
  – iti imbunatatesti vocabularul
  – iti dezvolti creativitatea
  Sunt multe motive si nu are rost sa le enumar.

  Comentariu de Sava Elena — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 173. interesant articol

  Comentariu de alessia — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 174. Orson Welles spunea: in avion nu exista decat doua senzatii – plictiseala sau teroarea.
  Interesant, frica de a zbura prima data si plictiseale pa distante lungi.

  Comentariu de Dan Daniel — aprilie 18, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 175. Noi stim de ce citim. Dar copii nostrii? Dar copii vostrii? Citesc obligati sau de placere? Puteti comenta pe aceasta tema aici: http://doinaelenatataru.wordpress.com/2013/04/17/de-ce-citim/
  Multumesc.

  Comentariu de Doina Elena — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 176. S-a gandit vreodata cineva ca scrisul si cititul s-au nascut doar dintr-o nevoie a oamenilor care nu mai puteau tine minte tot? A fost un proces natural si poate ca disparitia cititului este un proces la fel de natural acum.

  Comentariu de Licuriciu — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 177. A citi inseamna mult pentru cresterea si educatia unui adolescent.Cand citesti iti dezvolti capacitatea de a intelege,de a vorbi coerent,de a afla multe lucruri noi.Pacat ca in ziua de azi putini tineri mai aleg sa ma citeasca pacat.Felicitari pt tine care incerci sa promovezi ce este frumos si atat de necesar pentru tinerii din ziua de astazi

  Comentariu de Irina — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 178. Cititul are numeroase beneficii, de la dezvoltare personala, profesionala, la acumulare de cunostinte si informatii de tot felul. Carti se gasesc pentru fiecare nevoie, potrivite pentru toate gusturile, poti alege sa citesti orice vrei in ziua de azi. E pacat insa ca se practica din ce in ce mai putin iar pentru multi e ceva obligatoriu, fiind necesar pentru scoala, facultate, loc de munca etc, si nu din placere. Sunt de apreciat oamenii care au un obicei in a citit si care au facut o pasiune pentru lectura… 🙂

  Comentariu de Diana Dulhac — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 179. Sunt inedite ideile prezentate de tine, in special punctul referitor la introspectie (pacat ca nu este atat de popular).

  Comentariu de clarafan — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 180. Trebuie să ne motivăm să citim o carte, nu din obligaţie, din plăcere, fie ele vechi, noi, scumpe sau gratuite, scuze nu prea avem să spunem că nu putem să citim, trebuie doar să vrem, având în vedere că sunt o mulţime de lumânări care aşteaptă să fie topite, dacă nu lumânări, atunci să topim bateria telefonului! Nu trebuie să citim în exces doar să fie, ci doar îndeajuns să ne fie de folos cu ceva!

  Comentariu de denysa — aprilie 19, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 181. Analizand-ti articolul, am inteles ca citind ne imbunatatim performantele: atat pe cele legate de comunicarea nostra cu cei din jur (prin limbajul dobandit, gramatica, etc.), cat si pe cele legate de comunicarea cu noi insine.
  Ai reusit sa exprimi foarte clar in “motivele” 6 si 10 doua idei complemetare, care se reflecta in idea 7. In punctul 6, faptul ca realizezi ca situatiile sau problemele tale nu le ai numai tu, si ca altii au trait evenimente similare, iar in punctul 10, faptul ca succesiunea de evenimente pe care le traiesti , adica viata ta, este unica si iti apartine doar tie.
  De fapt, ceea ce spui este ca citind devenim mai intelepti, ne intoarecem cu mai multa intelegere asupra propriilor vieti, iubindu-le asa cum le-am construit/ne-au fost date (nu vreau sa incep o alta dezbatere cu acest comentariu) prin repozitionarea noastra fata de tot ceea ce ne inconjoara. Sunt perfect de acord.

  Comentariu de Catalina Ionescu — aprilie 20, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 182. Felicitari pentru initiativa!!! de foarte mult timp astept sa vad astfel de pagini in care se dezvolta un subiect atat de frumos, educativ si extrem de necesar cum este lectura. Intr-adevar cititul ar trebui sa ocupe un loc important in viata noastra deoarece eu consider ca fara lectura nu putem intelege pe deplin nimic din ceea ce se petrece in jurul nostru, nemaivorbind de celelalte beneficii pe care ni le ofera( dezvoltarea intelectuala, minte cuprinzatoare, exprimare lejera, etc). Ideea este ca mi-ar placea foarte tare ca tinerii si copiii sa rezerve un spatiu mai mare lecturii si sa inteleaga importanta sa, pentru ca de fapt asta este problema ei nu sunt constienti de acest fapt…. in mare, sunt de acord cu cele zece motive deja mentionate, multumesc!! ( o opinie)

  Comentariu de valentina — aprilie 20, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 183. Articolul surprinde diverse motive(concrete, filosofice, amuzante etc) pentru a citi. In opinia mea, punctezi foarte bine ideile de baza. Totusi, as sublinia ca e foarte important nu doar sa citim, ci in primul rand sa citim carti. Chiar as fi intitulat articolul „De ce sa citim carti?”, desi poate ti s-a parut de la sine inteles. Consider ca in fata calculatorului creierul nu e la fel de receptiv. Sigur exista si studii pe tema asta. Se cunosc efectele nefaste ale televizorului si calculatorului(in exces!) asupra copiilor. Bineinteles, in acest caz influenta negativa e data mai ales de continuturi…Cititul inceput de la o varsta frageda dezvolta vocabularul, exprimarea orala si scrisa, intelectul, disponibilitatea pentru cunoastere, dar influenteaza si sensibilitatea. In orice caz, un om „cultivat” are o viziune superiora asupra vietii, e mai intelept, dupa cum bine spunea cineva intr-un comentariu. Revenind la calculator, sa speram ca in viitor cartea scrisa nu va disparea. In orice caz, s-ar putea sa devina un lux. Am auzit, de exemplu, de ziare celebre care, ce-i drept pe timp de criza, au renuntat la varianta scrisa si publica exclusiv in format electronic…De asemenea, am constatat dimineata, in drum spre serviciu, ca lumea citeste(locuiesc in Bucuresti), dar, unii, pe e-reader-e. Totusi, majoritatea prefera inca varianta clasica. As mai comenta, dar n-am citit suficient la viata mea :)). Totusi, niciodata nu e prea tarziu. Felicitari pentru initiativa!

  Comentariu de Cosmin — aprilie 20, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 184. Ai punctat foarte bine ca, in subtext, ma refeream la carti, dar frumusetea ambiguitatii titlului a fost ca majoritatea fix la asta s-a gandit, ceea ce ar trebui sa-ti dea sperante vis-a-vis de temerea ca varianta scrisa a cartii va disparea.

  Comentariu de Iulian Fira — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 185. foarte tare blogul!ma bucur ca inca mai exista initiative de genul acesta!cartile au fost lasate deoparte in favoare internetului si nu este ok!

  Comentariu de Mihaela — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 186. Hmm,..citind articolul m-am gandit brusc la „Scrisoare pentru liceeni” – http://www.vplay.ro/watch/rgimby5d/ , merita sa citesti, cititul antreneaza gandirea si imaginatia…foarte bun articolul si merita citit, sper ca multi din noua generatie sa se trezeasca la realitate.

  Comentariu de Andreea — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 187. 🙂

  Comentariu de sorina — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  • Taman cand credeam ca pot sa dau premiul pentru cel mai concis comentariu, ai aparut si mi-ai dat calculele peste cap :).

   Comentariu de Iulian Fira — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 188. Felicitari pentru articol, merita citit 🙂 !! Motive pentru a citi sunt nenumarate, explicatii de ce multi pierd motivatia de a citi sunt de asemenea multe (poate mai mult justificari, scuze). Imi place foarte mult ca nu ai pus accentul in articol doar pe cititul de carti de beletristica, ci si pe dezvoltarea personala/profesionala prin intermediul cititului. Consider ca e foarte important motivul 8 – omul cat traieste invata – fie prin experiente proprii, fie prin experientele altora, din orice fel de carti ai ceva de invatat, daca vrei sa inveti, normal. Nu sunt de acord cu exemplul de la punctul 5 – sunt atatia oameni destepti (cititi) care ajung rau (droguri, bautura….) , dar sunt si altii, nu prea „cititi” , care sunt umili si au mult bun simt. In rest, nu pot spune decat ca citind articolul tau mi-as dori sa strangi mii de vizitatori si toti sa isi aduca aminte ca primele lucruri pe care le-am invatat la scoala au fost sa scriem si sa citim. Trebuie sa existe un motiv pentru asta, nu ? Felicitari inca o data.

  Comentariu de Cristi — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 189. Felicitari pt articol! Sper sa aiba un ecou concret si sa se schimbe ceva in atitudinea noastra, ca tineri in mod special. 🙂

  Comentariu de Mirela — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 190. De ce citim? De voie sau de nevoie, cu drag sau cu scarba. Sa luam o nota, sa trecem clasa, sa invatam cuvinte noi, sa ne dezvoltam imaginatia, sa aflam una sau alta in domeniul in care profesam. Ca e la moda sa plimbi o carte prin autobuz, ca e trendy sa te invarti printre rafturile de carti din supermarket, ca sa te dai mare in fata prietenilor sau mai stiu eu din ce motive.

  De ce citesc? De ce sa nu citesc? Citesc pentru ca e singura activitate practicata de cand eram la gradinita. Pentru ca dintre cei pe care ii cunosc, sunt singura care, atunci cand chiulea de la ore, se pitula in bilbioteca liceului in loc de baruletul de peste drum. Pentru ca patrund in lumi noi pe care altfel nu as putea sa le cunosc. Pentru ca ma face sa ma simt deosebita. Ma incanta reactia unora dintre vizitatorii mei care se mira de rafturile mele pline de volume colorate, mai mult sau mai putin jerpelite. Putine sunt exemplarele frumoase, decorative. Multe sunt sprancenele ridicate si incantata este vanitatea mea.

  De ce citesc carti? Adica file stranse intre doua coperti. Nu pentru ca nu as avea foldere intregi cu carti in format electronic, usor de accesat, in care cauti rapid un anume paragraf. Pentru ca nimic nu se compara cu mirosul unei carti tiparite. Cu senzatia pe care o ai in varful degetelor cand intorci pagina. Cu acel minunat exercitiu al mintii prin care cuvantul tiparit al carui contur mi-l citesc ochii primeste o a treia dimensiune, parand ca rasare din pagina. Cu legaturile dintre ceea ce citesc si ceea ce imi imaginez.

  Citesc pentru ca doar asa ma regasesc in descrierea lui Goethe: „Ma intorc in mine insumi si gasesc o lume!”

  Comentariu de Alina Terpu — aprilie 21, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 191. Mie imi place sa citesc,dar uneori nu am atata de mult timp sa o fac!cu cat citesti mai mult cu atat iti dezvolti gandirea si intelegi anumite lucruri mai improfunzime!in perioada asta copii nu mai citesc o carte ci prefera sa stea la calculator,sa se uite la tv si sa vd cd cu filme pe calculator decat sa citeasca!

  Comentariu de Diana Popa — aprilie 22, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 192. Minunat articol. Din pacate, timpul nu imi prea permite sa citesc prea multe, in afara de carti de specialitate, insa, daca prind o carte buna in mana, nu prea imi vine sa o las. Sunt „n” motive pentru a citi, iar cele 191 de comentarii anterioare certifica acest lucru. Sper ca tu, si toti cei care si-au expus o parere despre citit, prin motivele invocate, sa fi convertit macar cativa oameni sa o faca.

  Comentariu de Victor — aprilie 22, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 193. Citesc pentru a afla mai multe despre mine, despre oameni, despre lume in general. Exista carti care schimba un om, sau exista carti atat de puternice prin mesaj incat schimba o mentalitate, formand astfel o noua generatie. Prin carti am descoperit noi orizonturi de gandire si am experimentat noi sentimente expuse/ transate atat de evident de catre un anumit autor incat am putut sa inteleg mai bine resorturile sufletului uman.

  Comentariu de Mirela Negrea — aprilie 22, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 194. Cartea este sufletul mare care cere lumina.Acolo sunt genii ascunse, gata sa izbucneasca asemenea izvorului care asteapta in stanca uscata lovitura de toiag al lui Moise.Acolo-i puterea si viitorul nostru!!!

  Comentariu de Dumitrascu Mariana — aprilie 22, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 195. Cititul e o forma de revolta. Mai tacuta si mai civilizata, dar mie mi se pare ca de multe ori un cititor si cartea lui se lupta cu sine si se lupta cu lumea.

  Comentariu de Roxana — aprilie 22, 2013 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

 196. Minunat articol Iulian! O atitudine numai buna de promovat! 😉 De cand sunt in Munich am inceput sa citesc nu doar acasa/parc/cafenea/biblioteca ci si in metrou oriunde merg, pentru ca spre deosebire de Berlin si de alte metrouri din lume pe care le-am vazut pana acum, in metroul de aici e foarte multa liniste si discretie si poti citi linistit, ii vad cam pe toti cu o carte, un kindle, un ziar etc, pe langa castile in urechi pentru muzica preferata sau poate audiobook-ul curent. Spor la citit!

  Comentariu de Andreea Stancu — mai 25, 2013 @ 13:43 +00:00mai | Răspunde

 197. Sunt zeci de motive pentru care ar trebui sa dedicam mai mult timp lecturii, din pacate timpul nu imi mai permite sa citesc atat de mult pe cat mi-as dori, insa incerc sa insuflu copiilor mei pasiunea pentru lectura.

  Comentariu de Carti povesti — iunie 25, 2013 @ 13:43 +00:00iun. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: