Caiet de insemnari

februarie 13, 2012

Cum e sa n-ai nimic de reprosat

As vrea din tot sufletul sa ii pot reprosa ceva lui Julian Sanchez.

As vrea sa-i pot reprosa ca romanul sau Anticarul merge pe un drum asa de batatorit, ca pare asfaltat, cu manuscrise misterioase, practici oculte, artefacte supranaturale si detectivi culturali neverosimili.

As vrea sa-i pot reprosa ca face o reclama turistica aproape desantata Barcelonei, purtandu-ne prin nu stiu cate stradute si cartiere ale ei, doar ca sa te faca sa cauti pe Internet poze cu respectivele locuri, sa compari imaginea pe care ti-ai format-o in minte cu cea reala.

As vrea sa-i pot reprosa ca si-a construit personajele intr-un mod ingrozitor de schematic, de parca ar fi avut fantezii in privinta actorilor dintr-o posibila ecranizare, exact cum a procedat si confratele Arturo Perez-Reverte.

As vrea sa-i pot reprosa ca un triunghi amoros este un tertip cam ieftin sa umple pauzele in actiunea detectivistica.

As vrea sa-i pot reprosa ceva tizului meu Julian Sanchez, dar nu pot.

Acea parte din mine responsabila cu simtul dreptatii nu-mi da voie si ma obliga sa recunosc ca am citit Anticarul cu nesat, cu pofta aceea cu care bei apa de la robinet cand e cald afara si nu te mai preocupa procentul de clor, vrei doar sa te simti racorit. Nu a contat ca am intuit unele lucruri sau ca altele imi pareau foarte familiare, nu ma interesa decat sa merg mai departe cu actiunea, sa vad ce se mai intampla. Da, romanul m-a dus de nas de parca as fi fost la inceputurile carierei mele de cititor, dar placerea pura pe care am simtit-o parcurgandu-i paginile e nepretuita.

Anticarul nu e si nu va fi vreo personalitate in randul cartilor; e doar muncitorul anonim care contribuie nevazut, dar decisiv, la ceva grandios: dragostea pentru lectura.

P.S. Ca sa mai adaug o hiperbola la toate procedeele stilistice utilizate mai sus, ma gandeam sa spun si ca Anticarul e atat de misto, ca pana si fotbalistii de la Real Madrid ar putea sa il citeasca. Dar cred ca as fi mers prea departe :).

Filmul asta mi-a facut pofta sa merg la Barcelona; asa ca trebuie neaparat sa rezerv bilete avion; sau, mai bine, bilete de avion pentru Barcelona.

3 comentarii »

  1. pe mine m-ai convins sa o citesc. oricum, citesc la ea, in folosul meu (si al acestei campanii), dar chiar daca nu as fi stiut nimic despre carte, tot mi-ai fi trezit interesul!

    Comentariu de val — februarie 14, 2012 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde

  2. Pare faina. trebuie sa o verific 🙂

    Comentariu de Mariaaa — februarie 15, 2012 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde

  3. […] carte care nu are pretentia decat de a intretine placerea lecturii (precum romanele cu Maigret sau Anticarul de Julian Sanchez), e exact ce […]

    Pingback de Intre cod si trandafir | Caiet de insemnari — februarie 28, 2013 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: