Caiet de insemnari

august 30, 2011

Sa privim pictura! (LX)

Victoria lui Alexandru (Batalia de pe Issus)

Ne apropiem de sfarsitul verii, care este, din punct de vedere cinematografic, anotimpul blockbuster-elor, al productiilor cu mult si mare, multi si mari, multe si mari; ce anume, completati voi, ca sunt sigur ca nu v-au scapat alde Transformers, Piratii din Caraibe, Planeta Maimutelor et comp.

Fiindca nu reda miscarea, ci doar o sugereaza, picturii ii e mai greu sa copleseasca prin anvergura. Asta nu inseamna, insa, ca nu i-a reusit niciodata. Dimpotriva, exista exemple destule de tablouri care duc imaginea, dar si imaginatia la o scara coplesitoare, iar Victoria lui Alexandru (Batalia de pe Issus) de Albrecht Aldorfer este unul de dintre ele.

Am incercat sa inserez pictura la o dimensiune care sa va permita sa vedeti detaliile, dar nu prea am reusit, asa ca, pentru a va face o idee mai clara asupra muncii colosale depuse de pictorul si efectului pe masura asupra privitorului, va sfatuiesc sa o cautati pe net la o rezolutie cat mai mare si sa o admirati prin zoom.

Asa veti deslusi dramatismul campului de batalie, care se desfasoara in prim plan, dar ce puteti constata privind chiar si imaginea de mai mici dimensiuni de aici este ca peisajul natural, usor romantat si alegoric, din planul secund, e cel putin la fel de interesant. Exista informatii ca pictorul n-a vrut sa redea un simplu cadru natural pentru inclestarea razboinica, ci a conturat o miza grandioasa pentru lupta ce se da: marea este bazinul oriental al Mediteranei, insula este Cipru, iar undeva in dreapta se pot vedea Nilul si bratele sale de la varsare.

Un trofeu pe masura numelui din titlul tabloului.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: