Caiet de insemnari

aprilie 19, 2011

Motivational de clasa

Unde sa-l incadrezi pe un scriitor ca Paulo Coehlo? In randul autorilor mari nu poate intra, dar nici de aruncat la groapa cartilor de doi bani nu e; asa ca sta suspendat intr-un fel de no man’s land.

Brazilianul are motive de bucurie, pentru ca, de curand, nu va mai fi singur cuc si va avea un tovaras. Si inca unul de marca: Kahlil Gibran (1883-1931) .

Acest libanez crescut si scolit in America a dat lumii o carte care s-a vandut si se vinde foarte bine: Profetul. Citind-o, trebuie sa recunosc ca inteleg pasiunea atator oameni pentru acest produs al fictiunii motivationale.

Cartea este schematic structurata sub forma unor cuvantari ale unui profet, despre teme variate: viata, moarte, bine vs. rau, casa, munca, etc. Termenul de „profet” este mai mult conventional si nu reprezinta vreo exaltare a valorilor islamice; ideile lui Kahlil Gibran sunt depersonalizate din punct de vedere religios si sunt universal valabile, de aici si popularitatea mondiala a acestei colectii de cugetari.

Succesul cartii nu poate fi explicat insa numai prin simplul fapt ca o persoana si-a dat cu parerea despre aspecte ale existentei dezbatute de cand lumea; forma este cea care da nastere fondului in cazul de fata. Scriitura lui Gibran este inspirata si slefuita, abunda in metafore nici foarte la indemana, dar nici foarte inaccesibile, si are ceva din materia prima a marilor piese de teatru: le poti savura in intimitatea lecturii, dar ti-ar placea si sa le auzi rostite de un actor talentat.

Simpla impartire in capitolase care se citesc in cateva minute, dar care se pot rumega ore intregi, contribuie la culcusul pe care Profetul si-l poate face in sufletul fiecaruia. Si nici macar nu e nevoie sa rezonezi cu toate; poate cel despre munca sa-ti displaca organic (ca doar suntem romani :P), poate cel despre vanzare si cumparare sa te intrige, poate cel despre legi sa-ti smulga un „mda”, doar cel despre durere sa loveasca la fix, ca e suficient.

Dupa asta, vei cauta Profetul de Kahlil Gibran, o vei cumpara sau download-a sau xeroxa, ca sa fii linistit ca, oricand vei dori sa te provoci la reflectie, va fi aproape.

3 comentarii »

  1. Cred că poate fi încadrat la „cel pe care-l citeşte şi înţelege toată lumea” 🙂

    Comentariu de Monica Tarţa — aprilie 29, 2011 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  2. Da, dar asta nu stirbeste din meritele unei scriituri superbe.

    Comentariu de Iulian Fira — aprilie 29, 2011 @ 13:43 +00:00apr. | Răspunde

  3. […] Things They Don’t Tell You about Capitalism seamana in mintea mea cu Profetul de Khalil Gibran. Ambele carti iau aspecte ale existentei umane si ofera viziuni asupra acestora. […]

    Pingback de Gibran al economiei « Caiet de insemnari — martie 26, 2012 @ 13:43 +00:00mart. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: