Caiet de insemnari

octombrie 7, 2010

Dificilul drum spre singuratate

Partea enervanta si atractiva la fratii Arkadi si Boris Strugatki este ca te arunca in mijlocul unui univers pe care numai ei stiu cum l-au imaginat si te lasa pe tine, cititor, sa te descurci cu intregirea puzzle-ului din care ei iti dau numai o parte.

In Valurile linistesc vantul avem un puzzle chiar dificil. Cartea incepe brusc, cu motivatia unei persoane de vaza, dupa cate pare, care argumenteaza de ce a hotarat sa descrie evenimentele si propria perspectiva asupra Marii Revelatii. Negru la inima sa fii si tot n-ai putea sa nu recunosti ca tertipul de a arunca o astfel de formulare in debutul unui roman este stralucit si garanteaza mentinerea curiozitatii celui care il parcurge la un nivel inalt pe tot cuprinsul lui.

Fratii autori nu se marginesc insa la asta; cartea este structurata sub forma unor documentele oficiale, provenite din diverse surse (rapoarte, inregistrari, studii), reprezentand piese de puzzle neregulate, care nu se imbina de la sine si pe care cititorul trebuie sa le adjusteze si sa le prelucreze mental, pentru a-i oferi ceva raspunsuri.

Naratorul se dezvaluie ca fiind seful unei institutii care are drept obiect de activitate Evenimentele Exceptionale, adica toate manifestarile iesite din comun ale indivizilor umani, si are un colaborator mai morocanos care sustine ca o rasa extraterestra pe care o numeste Pelerini monitorizeaza omenirea, pentru a identifica specimene speciale si a le indruma spre un alt stadiu al dezvoltarii. Peisajul tehnologic este foarte vag schitat, dar lasa impresia ca se refera la o perioada in care oamenii au cucerit spatiul cosmic, au colonizat alte planete si chiar si-au extins abilitatile psihice.

Avalansa de denumiri si imagini futuriste este insa doar un mijloc pentru Arkadi si Boris Strugatki de a potenta drama profund umana care se contureaza in subtext. Cu greu, dar sigur, intelegem ca acel salt minunat al oamenilor care isi depasesc conditia este si un blestem, care ii separa de familie, dragoste si societate.

Valurile linistesc vantul este un puzzle dificil, dar care, odata intregit, dezvaluie un mesaj simplu, trist si plin de intelepciune, pe care il regasim chiar in subtitlul sau: Esti altfel decat ceilalti? Esti mereu singur.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: