Caiet de insemnari

iunie 19, 2009

De ce iubim femeile (pe bune)?

Filed under: Filme — Iulian Fira @ 13:43 +00:00iun.
Tags: , , , , , ,

Linda_Darnell,_Jeanne_Crain,_Ann_Sothern_Letter_to_3_Wives(1949)Camilo Jose Cela spunea intr-una din cartile sale ca femeile si barbatii se urasc din fire si nu se pot intelege decat in pat.

Exista cel putin o dovada ca se inseala: A Letter to Three Wives. Un mare cineast, Joseph Mankiewicz, deci barbat, scrie si regizeaza acest film in care patrunde cu o admirabila subtilitate in meandrele sufletului feminin, fara a  denigra sau acuza, ci asa cum a facut Caragiale cu personajele sale: iubindu-le, in ciuda tuturor defectelor.

Cea mai curtata femeie a unui oras de provincie isi anunta trei prietene printr-o scrisoare ca a fugit cu sotul uneia dintre ele; aceasta teribila stire declanseaza anamneza fiecareia, care cauta in amintiri momente care sa ii dea motive sa isi faca griji ca tovarasul de viata e cel in cauza.

Flashback-urile prelungite dezvaluie personalitatile personajelor si natura relatiilor dintre sot si sotie. N-are sens sa le categorisesc eu aici, nu va spun decat ca fiecare dintre cupluri ofera enorm din punct de vedere al studiului psihologic, totul la acel nivel rafinat in care inteligenta se impleteste cu umorul.

Va aduceti aminte ca spuneam ca finalul din Bubba Hotep este pe locul III in topul celor mai frumoase pe care le stiu? E nevoie sa refac acel top, pentru ca finalul din A Letter to Three Wives a sarit dintr-o data pe locul I!

4 comentarii »

 1. Inca un film vazut la recomandarile tale 🙂

  Comentariu de Olga — iunie 28, 2009 @ 13:43 +00:00iun. | Răspunde

 2. Ma bucur, dar astept si pareri despre cum ti s-a parut:P.

  Comentariu de Iulian Fira — iunie 29, 2009 @ 13:43 +00:00iun. | Răspunde

 3. Pai… ma asteptam la un film simpatic dupa cum incepuse, dar m-am bucurat sa vad ca merge mai departe si ca nu mi se prezinta neaparat niste stereotipuri ca cele pe care le-am intalnit in „De ce iubim femeile”…
  Haios, placut si cu un happy-end savuros…

  Comentariu de Olga — iunie 29, 2009 @ 13:43 +00:00iun. | Răspunde

 4. […] de Joseph L. Mankiewicz, caruia i-au iesit numai filme unul si unul (Cleopatra, All about Eve, A Letter to Three Wives, Sleuth), 5 Fingers este un veritabil deliciu: replicile sunt atat de spirituale, incat iti doresti […]

  Pingback de Jeeves cel hot | Caiet de insemnari — februarie 6, 2014 @ 13:43 +00:00feb. | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: